Agar agar
Agar of agaragar is een witachtige, smaak- en reukloze, onvertakte polysacharide die uit de celwanden van sommige soorten roodwieren gewonnen wordt, voornamelijk op Sri Lanka, op Java en in Japan. Deze stof wordt onder andere uit Gelidium, Gracilariaen Pterocladia gewonnen. Chemisch gezien is agar een polymeer opgebouwd uit subeenheden van de suiker galactose. Het zijn polygalactanen samengesteld uit aaneengeschakelde agarobiose-eenheden die op de -OH-groepen min of meer vervangen zijn door sulfonaat- of methylgroepen.
Het woord agaragar komt uit het Maleis en betekent gelei. Agar-polysachariden zijn de primaire ondersteunende structuren voor de celwand van een alg. Opgelost in heet water en daarna afgekoeld is agar te gebruiken als gelatine. De stabiliteit van de gels die men daarbij bekomt is thermoreversibel: bij verhoging tot 90 °C smelten ze opnieuw. De bindkracht is tweemaal zo groot als die van gelatine; bovendien is agar-gel minder gevoelig voor veranderingen van zuurgraad.
Agar Agar is ook bekend als E406 in de lijst van E-nummers.
Agar agar gebruiken
Gebruik: breng agar agar in een beetje koud water onder voortdurend roeren aan de kook tot de agar agar helemaal opgelost is. Voeg deze oplossing toe aan de voeding. Voor een koude bereiding met stijfgeklopte slagroom of eiwit: laat de agar agar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is voor toe te voegen. Agar agar wordt bij afkoeling snel stijf (ongeveer 35°C). Roer daarom goed, maar niet te lang, wanneer je het mengsel aan de bereiding toevoegt. De opstijving duurt ongeveer een uur (op kamertemperatuur of in de koelkast). Na een aantal uren zal de bindingskracht langzaam dalen.
Land van herkomst
Spanje.
Agar agar kopen
Heb je vragen over agar agar of andere hulpstoffen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met al je vragen over agar agar en onze andere producten. Je agar agar wordt netjes verpakt in een hersluitbare strooibus of een zak en netjes verzonden. Agar agar kopen was nog nooit zo makkelijk.
Voedingswaarde agar agar
Energie | 0 | KJ |
Energie | 0 | kcal |
Vetten | 0,0 | g |
- waarvan verzadigde vetzuren | 0,0 | g |
Koolhydraten | 0,0 | g |
- waarvan suikers | 0,0 | g |
Vezels | 0,0 | g |
Eiwitten | 0,0 | g |
Zout | 0,0 | g |