De beste harissa saus maken
Harissa saus is een saus uit de Noord-Afrikaanse keuken. Deze saus kun je zelf heel makkelijk maken in een handomdraai. Bij Van Beekum hebben wij alle specerijen in huis. In deze blog lees je alles over hoe je zelf harissa saus kunt maken!
Wat is harissa saus?
Harissa is een pittige saus en is vooral populair in Marokko en Tunesië. Harissa saus wordt gemaakt van een basis van rode peper, tomaat en specerijen. Deze specerijen variëren per harissa recept. De Noord-Afrikaanse saus lijkt een beetje op sambal, alleen is deze saus iets zoeter dan de Indonesische sambal. De Harissa saus wordt ook wel de Afrikaanse sambal genoemd.
Harissa pasta als spicy basis
Harissa is een veelzijdige pasta en wordt gebruikt voor verschillende gerechten. Gebruik harissa bijvoorbeeld als pittige dipsaus of om smaak te geven aan tajines, stoofschotels, soepen of marinades. De smaakmaker is heerlijk voor meerdere bereidingen zoals bijvoorbeeld:
- Als rub voor vlees;
- Als marinade voor vlees;
- In pasta’s;
- Bij gegrilde groenten;
- Door sauzen;
- Om door je gehakt te mengen voor extra pit;
- In een soep of stoofschotel (tajine/couscous);
- Om hummus een spicy smaak te geven.
bekijk onze favoriete recepten met harissa
De Marokkaanse sambal
Harissa wordt ook wel Marokkaanse sambal genoemd. Harissa pasta lijkt op de Indonesische sambal qua smaak en pittigheid omdat deze sauzen in de basis allebei uit rode pepers bestaan. Harissa sambal is alleen iets zoeter van smaak.
Harissa saus maken
Wat heb je nodig om harissa saus te maken?
- Een pan om de kruiden en specerijen te roosteren.
- Een vijzel om de hele kruiden en specerijen fijn te malen.
- Een blender om de chilipeper en knoflook te malen.
En daarnaast natuurlijk de kruiden en specerijen voor het harissa recept.
- 10 rode pepers;
- 70 gr tomatenpuree;
- 5 tenen knoflook (vers gehakt);
- 5 el olijfolie;
- 1 tl komijnzaad gemalen;
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder;
- 1tl korianderzaad gemalen.
Ons familierecept voor harissa saus
- Haal de steeltjes van de rode pepers. Eventueel de zaadlijsten verwijderen voor een mildere harissa saus.
- Snijd de rode pepers in grove stukken.
- Doe de rode pepers en knoflook tenen in de blender of gebruik een staafmixer om de rode pepers en knoflook fijn te malen.
- Voeg de citroensap, olijfolie, tomatenpuree en alle specerijen toe.
- De harissa is klaar om te gebruiken.
- Eetsmakelijk!
De beste harissa maken met harissa kruidenmix
Nu weten jullie hoe je zelf de lekkerste harissa saus kunt maken en welke ingrediënten je daar voor nodig hebt. Vind je dit nou teveel werk? Ga dan voor de kant-en-klare harissa kruidenmix van Van Beekum. Hiermee maak je eenvoudig de lekkerste harissa saus klaar. Door alleen tomatenpuree, olijfolie en de harissa kruidenmix te gebruiken staat er in een handomdraai je heerlijke zelfgemaakte harissa op tafel.