Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 12 mei 2023

Kies het juiste rookhout!

Roken is een populaire techniek die de smaak en aroma's van barbecuegerechten naar een hoger niveau tilt. Een essentieel onderdeel van het rookproces is het kiezen van het juiste rookhout. Verschillende soorten rookhout voegen unieke smaken toe aan je vlees, vis en gevogelte. In deze blog ontdek je welk soort rookhout het beste bij jouw gerechten past en hoe je de perfecte smaakcombinatie creëert.

Overzicht:

Welk rookhout bij welk vlees?

Bekijk direct ons handige overzicht om een keuze te maken welk rookhout je nodig hebt. Wil je meer achtergrond informatie? Lees dan de blog verder waar we dieper op de materie ingaan.

Soort Vlees

Soort Rookhout

Rundvlees

Eikenhout, Hickory, Whiskey eiken

Varkensvlees

Appelhout, Kersenhout, Beukenhout

Kip

Appelhout, Kersen, Beukenhout

Lamsvlees

Eikenhout, Kersen, Olijfhout

Vis

Beukenhout, Kersenhout, Whiskey eiken

Gevogelte

Appelhout, Kersen, Beukenhout

Vleeswaren

Beukenhout, Rode wijn eiken, Whiskey eiken

Bekijk hier alle soorten rookhout van Van Beekum Specerijen

Rundvlees:

Robuuste smaken met Eikenhout, Hickory en Whiskey eiken

Rundvlees staat bekend om zijn intense smaak en sappigheid. Om deze smaken te versterken, zijn robuuste rookhoutsoorten zoals eikenhout, hickory en whiskey eiken perfect. Eikenhout voegt een stevige, rokerige smaak toe die goed samengaat met de natuurlijke rijkdom van rundvlees. Hickory biedt een sterkere rooksmaak met een vleugje zoetheid, terwijl whiskey eiken een complexe en subtiele smaak toevoegt die je rundvleesgerechten naar een hoger niveau tilt.

Varkensvlees:

Zoet en Fruitig met Appelhout, Kersenhout en Beukenhout

Varkensvlees heeft een natuurlijke zoetheid die perfect wordt aangevuld door rookhout met fruitige aroma's. Appelhout, kersenhout en beukenhout zijn uitstekende keuzes. Appelhout geeft een subtiele zoete en fruitige smaak aan het vlees, terwijl kersenhout een delicate zoetheid en lichte rooksmaak biedt. Beukenhout voegt een milde rooksmaak toe zonder de natuurlijke smaak van het varkensvlees te overheersen.

Kip:

Delicate Smaak met Appelhout, Kersen en Beukenhout

Kipgerechten profiteren van rookhout met delicate smaken die de sappigheid en de natuurlijke smaak van het vlees versterken. Appelhout, kersen en beukenhout zijn perfecte keuzes voor het roken van kip. Appelhout voegt een subtiele zoete en fruitige smaak toe, terwijl kersen een lichte zoetheid en een vleugje fruitige smaak bieden. Beukenhout voegt een milde rooksmaak toe die de sappigheid van de kip benadrukt.

Lamsvlees:

Verfijnde Aroma's met Eikenhout, Kersen en Olijfhout

Lamsvlees heeft een unieke smaak die goed samengaat met verfijnde rookhoutsoorten. Eikenhout, kersen en olijfhout zijn geweldige opties. Eikenhout voegt een robuuste en rokerige smaak toe aan het lamsvlees, terwijl kersen een delicate zoetheid en een subtiele fruitige smaak bieden. Olijfhout voegt een lichte, kruidige smaak toe die het lamsvlees een extra dimensie geeft.

Vis:

Fris en Delicaat met Beukenhout, Kersenhout en Whiskey eiken

Visgerechten profiteren van rookhout met frisse en delicate smaken. Beukenhout, kersenhout en whiskey eiken zijn uitstekende keuzes. Beukenhout voegt een milde en evenwichtige rooksmaak toe aan verschillende vissoorten. Kersenhout biedt een delicate zoetheid en een vleugje fruitigheid die goed samengaat met vis. Whiskey eiken voegt een uniek en subtiel aroma toe dat een extra dimensie geeft aan je visgerechten.

Gevogelte:

Subtiele Smaak met Appelhout, Kersen en Beukenhout

Gevogelte, zoals kip en kalkoen, profiteert van rookhout met een subtiele smaak die de sappigheid van het vlees verbetert. Appelhout, kersen en beukenhout zijn uitstekende keuzes. Appelhout voegt een delicate zoete en fruitige smaak toe aan het gevogelte. Kersenhout biedt een lichte zoetheid en een subtiele fruitige smaak die goed samengaat met gevogelte. Beukenhout voegt een milde rooksmaak toe en zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken van het gevogelte behouden blijven.

Vleeswaren:

Intense Smaak met Beukenhout, Rode Wijn Eiken en Whiskey eiken

Vleeswaren, zoals ham en bacon, kunnen profiteren van intense rooksmaak. Beukenhout, rode wijn eiken en whiskey eiken zijn uitstekende keuzes. Beukenhout voegt een klassieke rooksmaak toe die goed past bij verschillende soorten vleeswaren. Rode wijn eiken voegt een diepe en complexe smaak toe, met een vleugje fruitige wijnaroma's. Whiskey eiken biedt een unieke en krachtige smaak die je vleeswaren een onderscheidend karakter geeft.

Rookmot, Snippers of Chunks?

Wanner gebruik je rookmot, snipper of chunks?

  • Rookmot gebruik je eigenlijk alleen als je bijvoorbeeld langzaam vis, vlees of worst gaat roken in een  op zeer lage temperatuur. Vaak gebruik je dan ook speciale rookboxen of een cold smoke generator. Als je rookmot direct in een kamado gooit die heet is brand het direct op.
  • Rooksnippers zijn iets groter van formaat en branden langzamer dan rookmot. Ze zijn geschikt voor middellange rooksessies en zorgen voor een gematigde rooksmaak. Rooksnippers worden vaak gebruikt bij het roken van varkensvlees, kip en lamsvlees. Let ook hier op dat je vaak beter een rookbox kunt gebruiken. Ook snippers zullen in een warme kamado snel verbranden.
  • Rookchunks zijn grote stukken rookhout die langzaam branden en langdurige rooksessies mogelijk maken. Ze zijn ideaal wanneer je een intense rooksmaak wilt bereiken, zoals bij het roken van rundvlees of varkensschouders voor pulled pork. Rookchunks kunnen ook gebruikt worden bij langzaam garen van grote stukken vlees, zoals brisket. Wij gebruiken het liefst Chunks!

Rookhout per soort BBQ

Hier is een tabel die uitlegt bij wat voor soort BBQ je rookmot, rooksnippers of rookchunks kunt gebruiken:

Soort BBQ

Chunks

Snippers

Rookmot

Houtskool BBQ/Kamado

Ja

Ja

Ja (bij lage temperaturen)

Gas BBQ

Nee

Ja (gebruik een rookbox)

Ja (bij lage temperaturen)

Elektrische BBQ

Nee

Ja (gebruik een rookbox)

Ja (bij lage temperaturen)

Pellet BBQ

Ja

Ja

Ja (bij lage temperaturen)

Offset BBQ

Ja

Ja

Ja (bij lage temperaturen)

Wil je liever op elke soort BBQ met rookmot of snippers kunnen werken? Gebruik dan een rookbox!

Aan de slag met rookhout!

Nu jij weet welk soort rookhout je nodig hebt kun je direct aan de slag. Bestel vandaag je rookhout bij Van Beekum Specerijen! Dan is je bestelling morgen al in huis. Heb je nog vragen over rookhout? Neem dan contact op met onze specialisten. Die geven je graag advies. 

Bekijk hier alle soorten rookhout van Van Beekum Specerijen