Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 8 augustus 2022

Zomerse frisse salade met sumak

Het bijzondere specerij sumak wordt veel gebruikt in kruidenmixen en chique restaurants. Deze citroenachtige alleskunner is echt een aanwinst voor jouw kruidenrek. Maar wat kun je precies maken met deze unieke smaakmaker? Duik met ons in de keuken om een frisse sumak salade te maken!

Aan de slag met sumak als specerij

Gemalen sumak kruiden zijn uniek van smaak door de zurigheid van de besjes en de frisse nasmaak. Daardoor is het misschien niet een specerij dat je iedere dag zou gebruiken. Onze kruideniers weten gelukkig altijd raad met een uniek specerij. Je gebruikt sumak o.a. In salades, bij vlees, visgerechten en frisse dips. Wij combineren alles in een frisse salade.

Tip: Voeg de gemalen sumak pas toe na de bereiding van jouw gerecht. Zo verliezen de zurige sumak kruiden geen aroma’s!

Recept: Sumak salade met gerookte kip

Het bijzondere van sumak is dat het een citrussmaak heeft maar toch uit kruiden bestaat. Daarom maak je er heel makkelijk salades mee aan, of maak je een dressing of dip wat smaakvoller zonder het sap van een citroen of limoen te hoeven gebruiken.

We maken vandaag een sumak salade met gerookte kip. Dit is wat je daarvoor nodig hebt:

  • 1 eetlepel gemalen sumak kruiden;
  • ½ theelepel chilivlokken;
  • 3 middelgrote kipfilets;
  • 2 kleine kroppen romaine sla;
  • 1 rode ui;
  • 10 zoete cherrytomaatjes;
  • 1 komkommer;
  • 10 gram verse peterselie.

Marineer eerst de kipfilets met sumak, knoflookgranulaat, chilivlokken, paprikapoeder en een scheut olijfolie. Bak de stukken kip gaar in een grillpan, zodat je mooie grillstrepen krijgt. Snijd tijdens het bakken de romaine sla, rode ui, komkommer en cherrytomaatjes in kleine stukjes. Hak de verse peterselie helemaal fijn en voeg toe aan een grote saladekom. Snijd daarna de gegrilde kip in mooie stukjes. Nu is het tijd voor de sumak dressing!

Voor de salade dressing:

  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie;
  • 1 eetlepel Turkse yoghurt;
  • 1 eetlepel witte wijnazijn;
  • 1 theelepel sumak;
  • Peper en zout naar smaak.

Meng de sumak met de yoghurt. Breng daarna de andere ingrediënten samen. Voeg deze smaakmaker toe aan je salade. Eetsmakelijk!

Tip: Vervang de gerookte kip door gebakken bloemkool of vegetarische kip om dit gerecht ook vegetarisch heerlijk te maken.

Sumak gebruiken in dips of als topping

Wil je even snel indruk maken op een borrel met jouw gezelschap? Je kunt sumak heel makkelijk toevoegen aan een beetje yoghurt, hummus of roomkaas. Hierdoor wordt de smaak wat meer citroenachtig voor een echte kick.

Maak bijvoorbeeld een heerlijke frisse yoghurtdip met olijfolie, Turkse yoghurt, Italiaanse kruiden en een half theelepeltje sumak. Heerlijk met gegrilde groenten, komkommer, tomaatjes, crackers of vers gebakken brood!

Gebruik de Van Beekum sumak

De kruidenmelange met citrussmaak is niet altijd even makkelijk te vinden. Gelukkig zorgen onze Turkse boeren voor de beste kwaliteit sumak besjes. Deze worden gedroogd en later vermalen tot het beste sumakpoeder van Nederland. Je koopt bij ons een ideale kant-en-klare strooibus: klaar om jouw eigen sumak salade te creëren.


Bestel nu sumak voor een unieke smaak