Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 24 oktober 2022

Wat is cayennepeper precies?

Cayenne wordt veel gebruikt in Aziatische en andere gerechten. Maar waar worden de mildere peper kruiden van gemaakt? Zijn er voordelen van cayennepeper? In deze blog lees alles over de herkomst en het gebruik van smaakvolle en pittige cayennepeper!

Waar wordt cayennepeper van gemaakt?

De cayenne is één van de vele soorten chilipepers. Het is de vrucht van de cayennepeper plant (Capsicum Annuum), een plantensoort uit de nachtschadefamilie. De vruchten van deze plant worden bijna alleen maar gebruikt als specerij. De pepers worden gedroogd, gemalen en vervolgens gezeefd. Zo ontstaat de pittige cayennepeper in poedervorm.

De herkomst van cayennepeper plant

Waar komt cayennepeper vandaan? De peper is een langwerpige rode vrucht van de cayennepeper plant. Deze komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant is voor het eerst ontdekt in Frans-Guyana en de vruchten zijn vernoemd naar de hoofdstad Cayenne. De cayenne wordt zowel vers, als gedroogd of in poedervorm gebruikt om gerechten meer pit te geven.

Cayenne kruiden van pittige rode pepers

De gedroogde cayenne kruiden worden dus gemaakt van gedroogde en gemalen pepers. Cayenne poeder is best pittig en een stuk scherper dan paprikapoeder. Maar deze smaakmaker is wel wat minder scherp dan de verse Spaanse peper of chilivlokken.

Bekijk hier de alternatieven voor cayennepepers

Bevat cayennepeper piperine net als normale peper?

Cayenne bevat capsaïcine en geeft de scherpe smaak aan het specerij. Daarnaast bevat cayennepeper geen piperine zoals in (zwarte) peperkorrels. Piperine geeft de scherpe smaak aan (zwarte) peperkorrels. Maar dit verschilt dus per soort peper!

De voordelen van cayennepeper

Cayenne peper wordt voornamelijk veel gebruikt in gerechten om hier meer pit aan te geven. De smaakmaker is voor sommigen nog redelijk mild, maar voor anderen een bom aan pittige smaken. Door de hoeveelheid aan te passen kun je een gerecht net die finishing touch geven.

Maar wist je dat de peper ook invloed kan hebben op de gezondheid? Zo kan cayenne de stofwisseling bevorderen, kan het bijdrage aan een sterk immuunsysteem en bevat ook veel antioxidanten die de gezondheid kunnen bevorderen. Daarnaast werkt het ook als natuurlijke pijnstiller.

Bekijk hier alle gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Cayenne peper inzetten als smaakmaker

Cayenne peper is een aanwinst voor iedere keuken. Je kunt cayennepeper namelijk goed gebruiken om pit te geven aan gerecht, marinades en sauzen. Cayenne peper wordt veel gebruikt in de Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Denk maar aan:

  • Stoofpotten;
  • Rundvlees;
  • Kip;
  • Vis;
  • Groenten;
  • Sauzen; 
  • Soepen.

Te veel cayennepeper gebruikt, wat nu?

Cayennepeper kan zorgen voor een pittige smaakervaring, zeker als je teveel cayennepeper gebruikt heb in je gerecht. Wat kun je hier aan doen? Door suiker, room of citroen toe te voegen kun je het gerecht minder pittig maken.

Cayennepeper gemalen kopen