Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 11 oktober 2018

Kruiden en Specerijen bewaren

Hoe bewaar je kruiden en specerijen?

Kruiden en specerijen moeten bewaard worden op een koele, droge en donkere plek. Warmte, licht en vocht kunnen leiden tot vermindering van de kwaliteit van de kruiden of specerijen, door vocht kan er ook klontvorming en schimmel ontstaan. Warmte en licht is slecht voor de kwaliteit, hierdoor drogen de kruiden of specerijen uit en verliezen de kruiden of specerijen hun geur, kleur en smaak.

Houd rekening met de volgende punten bij het bewaren van kruiden en specerijen:

 • Droog en donker;
 • Constante temperatuur (tussen de 15-20 graden Celsius);
 • Niet strooien boven een pan (damp);
 • Potten van RVS, donker glas of UV werend PET;
 • In een dichte kast of lade bewaren (donker);
 • Schone en lucht dichte potjes of bakjes;
 • Uit de buurt van hitte of (zon)licht;
 • Niet in de buurt van warmtebronnen (gasfornuis of kookplaat).

Als je bovenstaande punten volgt, behouden je kruiden en specerijen kleur, geur en smaak.

Hoelang kun je kruiden en specerijen bewaren?

Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, wel kunnen kruiden en specerijen minder worden van kwaliteit.  Kruiden en specerijen in hele vorm zoals zwarte peper kunnen heel lang bewaard worden met behoud van kwaliteit. In hele vorm blijven de aroma’s en oliën langer behouden in kruiden en specerijen.

 • 3-4 jaar hele kruiden en specerijen;
 • 2-3 jaar gemalen specerijen;
 • 1-3 jaar bladvormige kruiden gedroogd;
 • 1-2 jaar gemengde specerijen (mixen).

Hoe kun je zien of kruiden en specerijen nog vers zijn?

Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, mits ze goed bewaard worden. Na verloop van tijd kunnen kruiden en specerijen wel minder worden van kwaliteit. Dit herken je aan de geur, kleur en smaak die minder is geworden. De kruiden of specerijen zijn nog wel bruikbaar maar minder sterk van geur, kleur en smaak. Je kunt gewoon wat meer kruiden gebruiken voor hetzelfde resultaat.

De kruiden van Van Beekum Specerijen

Onze kruiden en specerijen kenmerken zich door hun versheid en kwaliteit. Dit komt omdat de omloopsnelheid bij ons zeer hoog is. De reis van oogst tot bij jou in de keuken is zeer kort als je kiest voor de kruiden en specerijen van Van Beekum. Je bestelt dan namelijk direct bij de producent, en je hebt het gewoon de volgende dag al in huis! Bekijk hier ons complete assortiment kruiden & specerijen.

Bewaar de seal

Bestel je bij Van Beekum Specerijen dan zit er tussen de dop en het potje altijd een sealtje om de versheid beter te behouden. Een goede bewaartip is om dit sealtje niet weg te gooien maar te bewaren zodat je deze elke keer tussen de dop en het potje terug kan plaatsen. Je sluit het potje dan nog beter af en voorkomt hiermee klontvorming.