Basiliek* X Van Beekum Specerijen
Restaurant Basiliek en Van Beekum Specerijen lanceren exclusieve Nordic kruidenlijn op basis van zeewier
Samenwerking tussen Michelinster-chef Yornie van Dijk van de Basiliek en familiebedrijf Van Beekum Specerijen resulteert in vier innovatieve kruidenblends. Drie volledig zoutloos door het gebruik van zeewier.
Harderwijk. Michelinster-chef Yornie van Dijk, eigenaar van Restaurant Basiliek, en het Harderwijkse familiebedrijf Van Beekum Specerijen lanceren samen een exclusieve lijn van vier Nordic geïnspireerde kruidenblends. De collectie is ontstaan vanuit een gedeelde visie op puur, natuurlijk koken en vormt een unieke combinatie van culinaire verfijning en ambachtelijk vakmanschap.
Volgens Yornie van Dijk draait Nordic koken boven alles om eenvoud en natuurlijke diepgang. “Voor mij draait Nordic koken om puurheid. Met deze blends wilden we de kracht van de natuur, en vooral de elegantie van zeewier,naar voren brengen. Ze zijn ontwikkeld in de sterrenkeuken en lenen zich goed voor culinaire gerechten, maar ook bedoeld voor iedereen die met smaak wil koken,” aldus Van Dijk.
De nieuwe Basiliek × Van Beekum Specerijen-lijn omvat vier smaakprofielen: FISK, BIFF, GRØNN en SMØR. Drie blends zijn volledig zoutloos, dankzij de inzet van zeewier als smaakversterker, een duurzaam, mineraalrijk ingrediënt dat perfect past bij de Nordic-filosofie. De vierde blend, BIFF, bevat bewust een subtiele hoeveelheid Deens gerookt zeezout, gecombineerd met zeewier voor een diepe, rokerige umami.
De collectie is voor zowel professionals als thuiskoks exclusief verkrijgbaar via Van Beekum Specerijen via deze link!
Ook Chris van Beekhuizen, eigenaar van Van Beekum Specerijen, kijkt met trots terug op het ontwikkelproces. “Toen we samen deze mixen aan het perfectioneren waren, wisten we direct dat dit iets bijzonders zou worden. De combinatie van Yornie zijn verfijnde smaak en visie in combinatie met onze ambacht en kennis over kruiden en specerijen heeft geleid tot blends die zowel vernieuwend als verrassend toegankelijk zijn,” zegt Van Beekhuizen.
De vier blends in het kort
- FISK – Nordic Blend voor Vis
Fris, mineraal en elegant. zoutloos en ontwikkeld voor vis en zeevruchten. - BIFF – Nordic Blend voor Vlees & Grill
Rokerig, krachtig en gelaagd. De enige blend met Deens gerookt zeezout, gecombineerd met zeewier. Ontwikkeld voor vlees, gevogelte en alles van de grill. - GRØNN – Nordic Blend voor Groenten
Fris, groen en verfijnd. Een zoutloze blend die de pure smaak van groenten subtiel verdiept. - SMØR – Nordic Blend voor (knoflook)boter
Fris, aromatisch en hartig. Ontwikkeld om boter, smeersels en sauzen direct diepte en een subtiele Nordic signatuur te geven.
Wat deze vier blends verbindt, is het gebruik van zeewier: een natuurlijk ingrediënt dat zorgt voor diepte, umami en balans. In drie blends vervangt het zout volledig; in BIFF versterkt het juist de rokerige intensiteit. Het is de essentie van Nordic koken: puur, natuurlijk en vol smaak.
Toegankelijk voor iedereen
Hoewel de blends zijn ontwikkeld in een Michelinster-keuken, is de collectie bewust samengesteld om toegankelijk te zijn voor zowel professionele chefs als thuiskoks. Bij elke blend hoort een exclusief recept van Yornie van Dijk, waarin hij laat zien hoe de smaken optimaal tot hun recht komen in de keuken. De blends zijn breed toepasbaar en ook goed te gebruiken bij alledaagse gerechten.
Over Restaurant Basiliek
Restaurant Basiliek in Harderwijk staat onder leiding van chef Yornie van Dijk. Onder leiding van Van Dijk behaalde Basiliek in 2023 opnieuw een Michelinster, een erkenning die sindsdien met succes is behouden. De Basiliek staat bekend om zijn pure smaken, minimalistische stijl en een moderne, verfijnde benadering van Nordic Cuisine.
Over Van Beekum Specerijen
Van Beekum Specerijen is een Harderwijks familiebedrijf dat sinds 1908 staat voor ambachtelijke topkwaliteit in kruiden, specerijen en smaakmakers uit eigen productie. Met een breed assortiment voor zowel professionals als thuiskoks combineert het bedrijf vakmanschap met moderne innovaties.






