Zo breng je het meest gegeten gerecht van Nederland (AGV) op smaak!
Vraag je je wel eens af wat de meeste Nederlanders eten op een doordeweekse avond? Geen sushi, geen pasta, geen poké bowls. Nee, gewoon: aardappels, groenten en vlees. Oftewel, het oer-Hollandse AGV’tje.
Dit is het meest gegeten gerecht van Nederland. Al jaren. Misschien al decennia. Waarom? Omdat het snel op tafel staat, voedzaam is en omdat we het gewend zijn. Het is vertrouwd. Alleen... ook wel een beetje saai, toch?
Gelukkig is er een simpele manier om je AGV naar een hoger niveau te tillen: kruiden en specerijen. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. In deze blog lees je hoe je elk onderdeel van je AGV-gerecht smaakvol maakt – met kruiden die je misschien al gewoon in huis hebt.
Wat eten de meeste Nederlanders?
Het AGV’tje dus. Een bord aardappels, groenten en een stukje vlees. Vaak als “gewoontegerecht”, zoals dat dan heet. Je komt thuis, je hebt niet veel tijd, dus je maakt wat je kent. Kook je aardappels, sperziebonen en een gehaktbal? Dan zit je al in de top 3 van wat Nederland het liefst eet.
En dat is helemaal niet erg. Want AGV is een prima basis. Alleen wil je er dan wél wat van maken. Geen flauw prakje, maar een bord waar smaak in zit. Daarvoor heb je kruiden nodig. En nee, niet pas op tafel met dat peper-en-zoutstel. We gaan het goed aanpakken.
Kruiden voor aardappels, groenten en vlees (AGV)
Aardappels op smaak brengen
Aardappels zijn van zichzelf neutraal. Dat is handig, want dan kun je alle kanten op qua smaak. Of je ze nou kookt, bakt of pureert, dit zijn kruiden die het altijd goed doen:
Rozemarijn: vooral lekker bij gebakken aardappels, werkt ook goed uit de oven
Knoflookpoeder: geeft die diepe, hartige smaak die aardappel mist
Gerookt paprikapoeder: ideaal als je iets rokerigs zoekt
Kerriepoeder: verrassend lekker door aardappelpuree
Tip: meng je kruiden alvast door de olie of boter waarin je bakt. Dat haalt het meeste uit de smaken.
Groenten met karakter
Groenten worden vaak wat lief behandeld in de Hollandse keuken. Even koken, beetje zout erover, klaar. Maar met de juiste kruiden komen ze echt tot leven.
Nootmuskaat: klassieker bij bloemkool en spruiten
Komijn: warm en aards, goed bij wortels of pompoen
Citroentijm: maakt groene groenten als sperziebonen of broccoli fris en licht
Chilivlokken: voor wie net wat meer pit wil
En als je groenten stoomt of roerbakt in plaats van kookt, blijven de smaken nóg beter behouden.
Vlees met smaak
Of je nou een gehaktbal maakt, een schnitzel bakt of een kipfilet grillt: vlees heeft kruiden nodig om echt lekker te zijn.
Zout en peper: altijd de basis, begin hiermee
Mosterdzaad, ui, peterselie: perfecte combinatie voor Hollandse gehaktballen
Rozemarijn, tijm, knoflook: werkt altijd bij kip en varkensvlees
Paprikapoeder en komijn: ideaal bij gebakken vlees met wat pit
Laat je vlees ook even marineren met kruiden en olie voor je het bakt. Dan krijg je meer smaak in de kern, niet alleen aan de buitenkant.
Hoe breng je een AGV echt goed op smaak?
Een paar simpele tips die een wereld van verschil maken:
Kruid elk onderdeel apart. Dus niet pas aan tafel een beetje paprikapoeder over je hele bord, maar tijdens het koken of bakken.
Bak droge kruiden kort mee in olie of boter. Zo komen de smaken beter vrij.
Werk met zuur en vet. Een kneepje citroen of een klontje boter maakt kruiden levendiger.
Gebruik verse kruiden als finishing touch. Denk aan wat peterselie, bieslook of basilicum vlak voor het opdienen.
Simpel en lekker AGV-recept met smaak
Gebakken aardappels, sperziebonen met nootmuskaat en een gehaktbal met mosterd en ui
Ingrediënten (voor 2 personen):
400 gram aardappels
200 gram sperziebonen
2 rundergehaktballen
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel knoflookpoeder
Snuf tijm
Snufje nootmuskaat
Zout en peper
Boter of olie om in te bakken
Bereiding:
Schil en snijd de aardappels in blokjes. Kook ze 8 minuten voor, giet af en bak ze in een pan met wat olie, paprikapoeder, knoflookpoeder en tijm tot ze goudbruin zijn.
Kook de sperziebonen in 6 minuten beetgaar. Giet ze af, voeg een klontje boter toe en een snuf nootmuskaat, zout en peper.
Draai van het gehakt twee ballen. Meng met zout, peper, mosterd, gesnipperde ui en een beetje peterselie. Bak ze rondom bruin en gaar in boter.
Serveer alles op één bord. Eenvoudig, klassiek, maar mét smaak.
AGV Kruidenmix
Wat eten de meeste Nederlanders? Aardappels, groenten en vlees. En daar is helemaal niets mis mee, zolang je maar zorgt dat het lekker is. Omdat je deze blog gelezen hebt, weet jij nu hoe dat moet. Maar ben je op zoek naar gemak? Van Beekum heeft een kant en klare kruidenmix voor Aardappels, Groenten en Vlees ontwikkelt. Waarmee je vrijwel alle soorten heerlijk op smaak brengt.