Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0

KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27

0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27

Door Turn Don’t Burn, 11 maart 2024

Gastblog: Wanneer gebruik je wel of niet suiker in een BBQ rub?

Veel van alle BBQ rubs op de markt hebben suiker. En nu is dat in veel gevallen helemaal niet erg en juist goed. Want suiker zorgt ervoor dat je vlees een mooie kruidenkorst ofwel ‘bark’ opbouwt. Deze bark zit vervolgens weer boordevol smaak en dat is natuurlijk precies wat we willen! Maar er zijn ook situaties waar we juist geen suiker willen omdat suiker ook kan verbranden en verbrand suiker echt niet goed voor je is en ook niet echt de smaak bevordert. Lees daarom verder waar je wel en niet rubs met suiker kunt gebruiken. 

Wat is een BBQ rub?

Maar eerst wat over een BBQ rub op zich. Een BBQ rub is een mengsel van kruiden, specerijen en andere smaakmakers dat op vlees, vis of groente wordt gewreven voordat het wordt gegrild, gerookt of gebakken. Deze rubs vormen een belangrijk onderdeel van het BBQ proces omdat ze naast smaak ook een ander proces waarborgen. 

De rol van suiker in een rub

Suiker zorgt er namelijk voor dat alle smaken van je rub en smaken die uit het vlees komen tijdens de bereiding worden gewaarborgd en worden opgeslagen in een kruidenkorst. Deze kruidenkorst ook wel bark genoemd, is soms bijna zwart van kleur maar is dan verre van verbrand. Een bark hoort juist donker te zijn. Een mooie dikke bark is net als een rookring iets wat je echt wilt bereiken als je low & slow je vlees bereid. Suiker is dus in dit proces echt belangrijk en je hebt het hier nodig om het juiste resultaat te bereiken. 

Wanneer gebruik je wel suiker in een BBQ Rub?

Je gebruikt suiker in een barbecue rub als je indirect gaat barbecueën tot een koepel temperatuur van 250 graden Celsius. 

En wanneer niet

Ga je vlees direct boven de kolen barbecueën? Dan is het beter om geen suiker in je rub te gebruiken. Je hebt dan namelijk een aanzienlijke kans dat het suiker verbrandt en een bittere, niet aangename smaak achterlaat op je gerecht. Dit willen we natuurlijk niet. 

Voorbeelden van recepten 

Om je een beeld te geven van een aantal situaties waar we met succes en op de juiste manier een BBQ rub met suiker hebben toegepast, kan je hier kijken naar dit pulled pork of buikspek recept. Je mag mij ook altijd even een berichtje sturen onderaan een van die pagina’s als je vragen hebt over de bereidingswijzen of dergelijke. 

Lekker zelf aan de gang met die BBQ rubs

In dit artikel hebben we besproken wanneer het gepast is om suiker te gebruiken in een BBQ rub en wanneer niet. Doordat je nu de rol van suiker in een BBQ rub begrijpt, kun je je BBQ gerechten naar een hoger niveau tillen. Dit zorgt er dan vervolgens weer voor dat je gasten en de mensen waar je mee eet helemaal door het dolle zijn over wat jij op tafel zet. Helemaal fantastisch dacht ik zo! 

Over de auteur

Bart van Heulen van Turn Don’t Burn is BBQ blogger sinds 2021. Hij schrijft wekelijks over alles omtrent barbecuen en publiceert naast nieuwe BBQ recepten ook veel andere informatieve content voor zowel de beginnende als gevorderde BBQ-er. Zo is er voor ieder wat wils. Volg zeker zijn platform Turn Don’t Burn als je op de hoogte wilt blijven.

Heb je vragen, opmerkingen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Aarzel niet om contact op te nemen en deel te nemen aan de community.

Succes met BBQ-en!