Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 16 oktober 2020

Ossenworst maken | Van Beekum Recept

Amsterdamser dan de ossenworst ga je het bijna niet krijgen. Iedereen heeft wel eens een schaaltje met uitjes, ossenworst en mosterd voorbij zien komen. Wij leggen je uit hoe je zelf een ossenworst maakt. Het is eenvoudiger dan je denkt.

Wat heb je nodig voor ossenworst?

 • 1 kilo rundvlees;
 • Het Ossenworst Pakket van Van Beekum Specerijen;
 • Iets om de darm mee te vullen. In de meest onhandige manier is dit een lepel en doe je het klodder voor klodder. In de meest praktische manier doe je dit met een worstenvuller.

Afbeelding 1: Het ossenworst pakket van Van Beekum Specerijen.

Aan de slag: Zelf ossenworst maken

 1. Kies je vlees. Het mooiste is natuurlijk als je echt vlees van een os weet te bemachtigen maar 'gewoon' rundvlees doet ook zijn werk. Kies voor mager rundvlees met een beetje vet. Bijvoorbeeld een riblap. Ons advies is om altijd even binnen te lopen bij je plaatselijke ambachtelijke slager. Je zult zien dat deze je graag helpt bij het adviseren wanneer je hem of haar vertelt dat je zelf ossenworst wilt gaan maken.
 2. Maal je vlees. Ook dit kun je al laten doen door de slager maar als je zelf een gehaktmolentje hebt maal je het vlees 1x op de grove stand.
 3. Kruid je vlees. Gebruik 20 gram ossenworst mix per kilo vlees.
 4. Nitrietzout toevoegen. Voeg 25 gram nitrietzout toe per kilo vlees. Dit zorgt voor de mooie rode kleur maar zorgt er eerst voor dat het vlees donker wordt. Dit komt goed!
 5. Mengen. Meng alles flink door elkaar zodat je een goede binding krijgt.
 6. Vul de kunstdarm. Zoals eerder besproken gaat dit in de meest lastige manier gewoon met de lepel klodder voor klodder. Wil je de darmen echt mooi vullen dan gaat dat het beste met een worstenvuller. Zo'n worstenvuller kun je bij ons bestellen.
 7. Knopen. Even het eind van de kunstdarm dichtknopen.
 8. Terugkleuren. Laat de worsten 24 uur terugkleuren in de koeling.
 9. Geniet en eetsmakelijk!

Ossenworst bewaren

Heb je iets teveel gemaakt om in één keer op te eten? Ossenworst is een rauw en vers product dus na het maken kun je dit niet langer dan twee dagen bewaren. Wat je wel kan doen is de ossenworst invriezen. Je moet dan wel eerst de worst 24 uur in een koeling later terugkleuren (zie stap 8). Vervolgens kun je de worst met de darm er nog omheen in de vriezer bewaren voor ongeveer 3 maanden. Wil je de worst weer aansnijden na het invriezen? Laat deze dan in een koeling terugkomen op de temperatuur van de koeling.