Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 11 oktober 2018

Waar komt de uitspraak peperduur vandaan?

Waar komt de uitspraak peperduur vandaan? Van Beekum Specerijen legt het je graag uit!

In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht. De VOC kreeg als enige in Nederland het recht om handel te drijven met Azië.  Daar werden kostbare specerijen zoals peper en nootmuskaat gehaald. Vooral met de verkoop van peper werd enorm veel geld verdiend. Daar komt ook de uitdrukking 'peperduur' vandaan.

De peperplant groeide alleen in een tropisch klimaat. Het koste veel tijd om de peper te oogsten. In de 17e en 18e eeuw was zwarte peper goedkoper dan witte peper. Het duurde namelijk langer om witte peper te krijgen. Nu wordt peper eigenlijk altijd voor het eten gebruikt. Vroeger was dat niet zo. Toen werd peper behalve in de keuken ook in de geneeskunde gebruikt. Van gemalen peper moet je namelijk niezen en de mensen dachten in die tijd dat niezen goed was om je hersenen te zuiveren.

Waarom waren mensen bereid er zo veel voor te betalen? Het gaf wat pit aan het eten, dat is waar, maar juist ook vanwege de schaarsheid en dus duurheid kreeg het een exotisch en elitair karakter. Als je kaviaar kunt betalen, dan zegt dat ook iets over jou. Hetzelfde gold voor nootmuskaat in de vroege 17e eeuw,  en voor peper in de vroege 16e.

Tegenwoordig is peper gelukkig betaalbaar geworden en bestel je peper zelfs gemakkelijk online.