Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 24 oktober 2022

5 spicy vervangers voor cayennepeper

Cayennepeper is familie van de chilipeper en wordt veel gebruikt om vlees en kip pittiger te maken. Maar wat als je er tijdens het koken achter komt dat je dit specerij niet in huis hebt? Wees gerust, er is voldoende vervanging voor cayennepeper! In deze blog vertellen we je meer over de verschillende alternatieven.

Cayennepeper vervangen door andere specerijen

Wanneer je geen cayenne kruiden hebt, raden wij je aan onderstaande specerijen als vervangers te gebruiken:

Verschil chilipeper, cayennepeper en rode peper

De chilipeper is geen aparte pepersoort. Maar het is de verzamelnaam voor onder andere rode pepers, cayenne en paprika’s. Cayenne pepers zijn de zongedroogde vorm van de rode peper. Dus eigenlijk verschillen deze pepers niet veel van elkaar, terwijl dit wel vaak gedacht wordt.

Verschil chilivlokken, chilipoeder en cayennepeper

De rode peper (ook wel Spaanse peper genoemd) wordt vaak verkocht in de vorm van chilipoeder of chilivlokken. Het verschil is dat chilivlokken bestaan uit grof gemalen chillies terwijl chilipoeder bestaat uit fijn gemalen chilipepers. Soms wordt chilipoeder zelfs verkocht als een kruidenmix. Dan zit er vaak naast de chillies ook nog paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper bij.

Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder. Qua smaak lijken ze wel op elkaar dus het zijn goede vervangers. Maar er is iets meer product van nodig om dezelfde pittigheid te bereiken!

De verschillen tussen paprikapoeder en cayennepeper

Hoewel cayennepeper en paprikapoeder tot dezelfde familie behoren verschillen ze toch veel van elkaar. Paprikapoeder is namelijk eens stuk milder van smaak. Hoe veel milder hangt af van de zaden en zaadlijsten die in de poeder zijn verwerkt. 

Paprikapoeder is wat pittiger dan de zoete Hongaarse variant. Het is een goede vervanger voor cayennepeper, maar het verschilt wel iets in smaak en pittigheid.

Zwarte peper als vervanging van cayennepeper 

Eén van de meest gebruikte pepers is toch wel de traditionele zwarte peper. Het smaakprofiel van zwarte peper lijkt totaal anders dan cayennepeper. Maar je kunt het toch gebruiken om extra pit aan je gerecht te geven. Je zult zwarte peper dus in combinatie met iets anders moeten gebruiken om dezelfde smaak te creëren.

Cayennepeper vervangen met sambal oelek

Als laatste in het rijtje is sambal oelek ook een goede vervanger voor cayennepeper. Sambal wordt gemaakt van dezelfde rode pepers als chilivlokken en cayenne. Deze drie kun je dus heel goed met elkaar afwisselen!

Het beste alternatief voor cayennepeper

Er zijn genoeg alternatieven voor cayennepeper, maar onze voorkeur gaat uit naar chilivlokken of chilipoeder. Gebruik een grotere hoeveelheid chilivlokken als je van grof gemalen pepers houdt. Als je meer van fijne structuur houdt, raden wij chilipoeder aan. Gebruik een stuk meer van het kruidenmengsel om dezelfde pittige smaak te bereiken.