Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf 40,- en anders maar 4,99.-
100% tevredenheidsgarantie: Niet goed = geld terug.
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf 40,- en anders maar 4,99.-
100% tevredenheidsgarantie: Niet goed = geld terug.

Door Van Beekum Specerijen, 28 juni 2022

Harissa kruiden gebruiken in heerlijke recepten

Hou jij van een pittige ondertoon in je eten? Dan zit je met harissa kruiden helemaal goed. Deze spicy smaakmaker komt oorspronkelijk uit het noorden van Afrika. De kruidenmix is gebaseerd op o.a. cayennepeper, chillies, komijn en paprikapoeder. Wij delen onze favoriete recepten met harissa.

Heerlijke recepten met harissa kruiden

Misschien heb je nog nooit van harissa kruiden gehoord. Maar dit pittige kruidenmengsel past perfect bij verschillende gerechten. Deze specerijenmix wordt in de volksmond ook wel de Noord-Afrikaanse sambal genoemd. Die pittige harissa kruiden gebruik je onder meer voor:

  • Harira soep
  • Pittige mayonaise met harissa
  • Harissa hummus
  • Kruidige kip met harissa

Tip: Gebruik harissa kruiden als spicy smaakmaker. Voeg een beetje water toe en je hebt een stevige sambal-achtige substantie. Ideaal om jouw gerechten extra pit mee te geven.

Harira soep met spicy harissa

Harira soep is een echt authentiek Marokkaans recept. 

  • 1 eetlepel harissa kruiden
  • 1 eetlepel ras el hanout kruiden
  • Chilipoeder en zout naar smaak
  • 1 fijngesneden ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember van 2 cm
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram tomaten in blokjes
  • 5 gram verse peterselie
  • 130 gram kikkererwten
  • 400 gram linzen
  • 100 gram bleekselderij
  • 300 milliliter water
  • Een swirl Griekse of Turkse yoghurt

Snijd de ui, gember en knoflookteentjes fijn. Als je de ui glazig hebt gebakken, voeg je de knoflook en gember toe. Snijd daarna de stengels bleekselderij in dunne plakjes en voeg ze toe aan de pan. Voeg de harissa en ras el hanout toe aan het mengsel. Nu is het tijd voor de tomatensaus, voeg de passata toe aan je gerecht. Als het begint te pruttelen voeg je water toe tot de soep dik genoeg is. Voeg de linzen en kikkererwten toe. 

Proef of er nog zout of chili nodig is. Laat de harira soep nog 10 minuutjes koken om de smaak goed op te nemen. Garneer je harira soep met een handje vers gesneden peterselie en een swirl Griekse of Turkse yoghurt.

Lekker dippen met harissa mayonaise

Harissa mayonaise is heerlijk bij een barbecue, borrelplank, gourmet of stokbroodje. Je maakt het heel eenvoudig om een theelepeltje harissa kruiden aan de saus toe te voegen. Zo maak je binnen één minuut een zoet-pittige dip! Als je de harissa mayonaise iets verdunt kun je de smaakmaker ook gebruiken als dressing over een salade.

  • 1 theelepel harissa kruiden
  • 2 eetlepels mayonaise naar keuze

Gezonde, pittige lunch met harissa hummus

Hummus is al een tijdje een van de populairste gezonde spreads in de supermarkt. Maar wist je dat het veel goedkoper en lekkerder is om dit zelf te maken? Door je kikkererwten te mengen met harissa pasta maak je een heerlijke spicy hummus!

  • 1 theelepel harissa
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 400 gram kikkererwten uit blik of zak
  • Peper en zout naar smaak

Weet je niet wat je ‘s middags als lunch moet eten? Als je harissa hummus in de koelkast hebt staan kun je altijd gezond eten. Kies een broodje of flatbread, vul deze met de hummus, veldsla, tomaatjes, komkommer en eventueel stukjes (vega) kip. Eetsmakelijk!

Zelf verse harissa saus maken

Pittige harissa couscous met kip

Komt je familie eten en wil je een snelle maar toch voedzame lekkere maaltijd bereiden? Je kunt harissa kruiden gebruiken voor onze favoriete couscous met kip. Kies zelf jouw favoriete groenten uit om een eigen draai aan het harissa kip recept te geven.

  • 3 theelepels zelfgemaakte harissa pasta
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blokje groentebouillon
  • 5 gram peterselie
  • 400 gram gegrilde groenten naar keuze
  • 400 gram kipfilet (of vegetarische stukjes)
  • 300 gram couscous
  • 400 gram water

Hoe maak je het? Leg het bouillonblokje samen met de couscous in een schaal. Giet hier 400 ml gekookt water overheen. Leg een bord over de schaal en laat de couscous garen. Marineer ondertussen je kip in 2 eetlepels olijfolie en 3 theelepels harissa pasta. Bak de kip gaar en leg deze even opzij. Grill ondertussen je favoriete groenten in de oven of een pan.

Meng de couscous goed met het bouillonblokje. Verdeel de gegrilde groentes over de schaal en leg hier de gebakken kip op. Garneer je gerecht met een beetje peterselie, citroensap en een swirl olijfolie.

Gebruik onze complete harissa kruiden

We snappen dat je niet altijd de tijd hebt om zelf de authentieke harissa saus of een harissa kruidenmengsel te maken. Daarom hebben we bij Van Beekum Specerijen een kant-en-klare strooibus met harissa kruiden gemaakt. Als je vandaag nog bestelt heb je morgen jouw smaakmaker al in huis.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »