Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 21 mei 2019

Zelf een Dry Rub maken

Rubs heb je in allerlei soorten en maten maar een echte BBQ held maakt ook zeker eens een eigen rub. Zo geef je je gerechten echt een beetje van jezelf mee. Hoe je dit doet en wat de basis is voor een goede rub leggen wij je uit in deze blog.

Wat is een Dry Rub?

Een Dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen met als basis zout en suiker. Ze zijn ontstaan in de VS maar worden nu ook in Nederland steeds populairder door de opkomst van het Low en Slow bbq'en. In de basis is de rub ook ontwikkeld voor deze bbq techniek waar je vaak grote stukken vlees uren lang langzaam bereid op de bbq.

Op bovenstaande foto zie je de Dry Rub All Use van Van Beekum Specerijen. Die kan je hier bestellen, of lees snel verder en maak je eigen BBQ Rub!

Hoe werkt een Dry Rub?

De twee belangrijkste ingrediënten in een Dry rub zijn suiker en zout:

  • Zout: Onttrekt vocht uit het vlees. Dit zorg er voor dat de kruiden en specerijen van de rub oplossen in het vlees eigen sap

  • Suiker: Zorgt door karamellisering voor een mooie korstvorming tijdens het BBQ'en. Ook wel 'Bark' genoemd.

Zelf een Dry Rub maken

Oke genoeg uitleg, je bent dit artikel gaan lezen omdat je een Dry Rub wilt maken dus laten we dat dan ook maar uitleggen. Alvorens we beginnen raden wij aan om in plaats van met delen te werken, te werken met grammen of procenten. Bedenk bijvoorbeeld van tevoren dat je 100 gram rub wilt gaan maken. 


Zout en suiker

Wij zijn van mening dat een goede Dry Rub voor het bereiden van low en slow gerechten ongeveer 30% zout en 30% suiker bevat als basis. Zo veel zout? Ja zo veel! We maken een kruidenmix en niet een eindproduct. Aan het eind van deze blog leggen we uit hoeveel zout er ongeveer over blijft op het stukje vlees dat jij op eet.

Paprikapoeder

Een ander belangrijk ingrediënt is paprikapoeder. Wij adviseren om hier ongeveer 15% van te gebruiken zo krijg je rub een mooie dieprode kleur die het goed doet op vlees.

Paprikapoeder gerookt

Wij zijn dol op een lichte rooksmaak in onze rubs. Dit kan je eenvoudig krijgen door een klein beetje paprikapoeder gerookt toe te voegen.Voeg 5% paprikapoeder gerookt toe.

Knoflook en ui

Wat ook niet mag ontbreken is knoflook en ui. Dit geeft je vlees een fantastische smaak mee. Voeg ongeveer 3% knoflookpoeder en 3% uienpoeder toe.

Geef je eigen twist!

En nu moet je het toch echt zelf gaan doen. We zitten nu al op 86% aan ingrediënten. Gebruik de overige 14% om je rub pittig te maken met bijvoorbeeld wat chilie, peper of om het kleur mee te geven door peterselie of jalapeno granulaat toe te voegen. Doe dit wel in beetjes van 1 a 2 gram per ingrediënt. Minder ingrediënten gebruiken? Schroef dan het gehalte zout, suiker, paprika en knoflook op tot je op 100% uitkomt.

Voorbeeld in grammen

Totaal: 100 gram
Gebruik: 20 tot 30 gram per kilo vlees.

Zout discussie

30 gram zout! Dat is toch slecht voor je? Ja, dat klopt. Maar we maken hier een kruidenmix. Die 100 gram gaan we natuurlijk niet in 1 keer op eten. We gebruiken van deze mix 20 gram per kilo vlees, en we eten ook geen kilo vlees.

Rekensom: 30 gram zout / 5 = 6 gram zout per kilo vlees. Stel dat je 200 gram vlees eet dan bevat dit stukje vlees ongeveer 1,2 gram zout.

Echter is deze mix bedoeld voor low en slow bereiden, tijdens deze manier van BBQ'en verliest je onderweg erg veel vocht wat veel kruiden en zout meeneemt en in je lekbakje terecht komt. Daarbij blijf er ook altijd een groot deel op je werkblad liggen tijdens het rubben. Wij denken dat het uiteindelijke zoutgehalte per 100 gram vlees uitkomt op 0,5 gram zout. Vind je dit te weinig? Gebruik dan 30 gram Dry Rub per kilo of verhoog je zoutgehalte.

Het Dry Rub Maken Basispakket

Alle genoemde producten zijn verkrijgbaar in onze webshop. Gebruik de zoekbalk om deze te vinden of bestel alle essentiële producten in het 'Dry Rub Maken basispakket'


Bestel het pakket hier op of klik op de foto!