Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40.
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40.
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 21 mei 2019

Zelf een Dry Rub maken: Het perfecte BBQ rub recept

Rubs zijn er in allerlei soorten en maten, maar niets is zo persoonlijk als het maken van je eigen dry rub. Door zelf een rub samen te stellen, geef je jouw gerechten een unieke smaak en maak je elk BBQ-gerecht net wat specialer. In deze blog laten we je zien hoe je eenvoudig zelf een dry rub maakt en wat de essentiële ingrediënten zijn voor een uitgebalanceerde smaak.

Wat is een dry rub?

Een dry rub is een mengsel van kruiden en specerijen dat voornamelijk bestaat uit zout en suiker. Oorspronkelijk komt de dry rub uit de Verenigde Staten, waar het vooral wordt gebruikt voor het 'low and slow' barbecueën van grote stukken vlees. In Nederland wint de rub steeds meer aan populariteit, dankzij de opkomst van deze BBQ-techniek, waarbij vlees langzaam en op lage temperatuur wordt bereid.

Dry Rub All Use van Van Beekum Specerijen

Op de foto zie je onze kant-en-klare Dry Rub All Use van Van Beekum Specerijen. Je kunt deze rub bestellen of verder lezen en je eigen BBQ rub maken!

Hoe werkt een dry rub?

Een goede dry rub draait om de balans tussen zout en suiker:

  • Zout: Het zout onttrekt vocht uit het vlees, waardoor de smaak van de kruiden en specerijen beter doordringt in het vlees.
  • Suiker: Suiker zorgt voor een mooie karamellisatie en een knapperige korst (ook wel "bark" genoemd) tijdens het barbecueën.

Zelf een dry rub maken: het recept

Nu je weet wat een dry rub is en waarom de ingrediënten belangrijk zijn, gaan we aan de slag met je eigen dry rub! Voor de beste resultaten adviseren wij om met grammen of procenten te werken. Stel bijvoorbeeld dat je 100 gram dry rub wilt maken.

Stap 1: Zout en suiker toevoegen

Voor een evenwichtige dry rub voor low and slow BBQ-gerechten begin je met 30% zout en 30% suiker. Dit zorgt voor een stevige basis. Deze hoeveelheden klinken misschien hoog, maar vergeet niet dat dit een kruidenmix is, geen eindproduct. Het meeste zout blijft niet op het vlees achter. Verderop in deze blog lees je meer over het uiteindelijke zoutgehalte.

Stap 2: Paprikapoeder voor kleur en smaak

Een goed BBQ rub recept bevat paprikapoeder voor een rijke, dieprode kleur en een milde, zoete smaak. Voeg ongeveer 15% paprikapoeder toe aan je mix.

Stap 3: Gerookt paprikapoeder voor extra rookaroma

Gerookt paprikapoeder geeft je rub een subtiele rooksmaak die perfect is voor BBQ-gerechten. Voeg 5% gerookt paprikapoeder toe om dit smaakvolle effect te creëren.

Stap 4: Knoflook- en uienpoeder voor diepte

Knoflook- en uienpoeder voegen extra diepte en hartigheid toe aan je rub, en zijn onmisbaar in een BBQ kruidenmix. Voeg 3% knoflookpoeder en 3% uienpoeder toe.

Stap 5: Voeg je eigen twist toe

Nu je de basis hebt, is het tijd om jouw eigen smaak toe te voegen. Gebruik de overgebleven 14% voor ingrediënten naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld chilipeper zijn voor extra pit, zwarte peper voor scherpte, of peterselie of jalapeñogranulaat voor kleur en smaak. Voeg je eigen twist in kleine hoeveelheden toe, bijvoorbeeld 1 à 2 gram per ingrediënt. Wil je het simpel houden? Verhoog dan het gehalte van de basisingrediënten (zout, suiker, paprikapoeder en knoflookpoeder) tot je op 100% uitkomt.

Voorbeeld dry rub recept (100 gram)

Totaal: 100 gram. Gebruik ongeveer 20 tot 30 gram per kilo vlees.

Hoeveel zout blijft er uiteindelijk op het vlees?

30 gram zout lijkt misschien veel, maar bedenk dat je slechts een klein deel van de rub gebruikt per portie vlees. Gebruik bijvoorbeeld 20 gram rub per kilo vlees. Als je een portie van 200 gram vlees eet, blijft er ongeveer 1,2 gram zout over.

Rekensom: 30 gram zout / 5 = 6 gram zout per kilo vlees. Bij een portie van 200 gram vlees is dat 1,2 gram zout. Bij low en slow BBQ verlies je tijdens het bereiden veel vocht, en daarmee ook een deel van het zout. Ook blijft een deel van de rub achter op het werkblad. Uiteindelijk schatten we dat het zoutgehalte per 100 gram vlees rond de 0,5 gram ligt. Vind je dit te weinig? Gebruik dan 30 gram dry rub per kilo of verhoog het zoutgehalte iets.

Dry Rub Maken Basispakket

Alle genoemde producten voor dit dry rub recept zijn te vinden in onze webshop. Gebruik de zoekbalk om de producten snel te vinden of bestel alle benodigdheden in één keer in ons 'Dry Rub Maken Basispakket'.

Dry Rub Maken Basispakket
Bestel het pakket hier of klik op de foto!