Terug

Zelf Grillworst maken samen met Van Beekum Specerijen

Zelf Grillworst maken samen met Van Beekum Specerijen

Grillworst maken? Heel erg leuk en heel erg lekker! Samen met Van Beekum Specerijen een fluitje van een cent.

De grillworst

Grillworst is een gebraden worst met een hartige smaak en zeer populair in Nederland. De worst kan van verschillende soorten vlees zijn gemaakt. De buitenkant is doorgaans sterk gekruid. Er bestaan ook variaties met kaas- of satésmaak. Grillworst is populair bij de borrel, als beleg op brood of gewoon als vers afgesneden plakje. In dit artikel leggen wij je graag uit hoe het maken van een grillworst in zijn werk gaat.

 

Wat hebben we nodig

  1. 700 gram varkensvlees (bijvoorbeeld schouder)
  2. 300 gram spek (bijvoorbeeld kinnebak)
  3. Het grillworst pakket van Van Beekum Specerijen. Hierin zit de juiste mix, nitrietzout, touw en darmen.
  4. Eventueel een klein beetje Dry Rub voor het afgrillen van de worst

Bekijk hier onze speciale pagina voor het maken van worst. Hier vind je alle producten die je nodig hebt voor het maken van diverse worst soorten. 

Stappenplan voor het maken van grillworst

Maal het vlees

Maal je vlees met een gehaktmolentje en voeg de kruidenmix + nitrietzout toe aan het gehakt. Per kilo vlees voeg je 20 gram kruidenmix en 15 gram nitrietzout toe.

 

De grillworst vullen

Vul een nylon darm met het zojuist gemaakt deeg/gehakt. Wij adviseren om een Kunstdarm 80/60 darm te gebruiken. Knoop het eind van de darm goed dicht. Na het vullen van de darm kan de worst nu een aantal uurtjes in de ijskast geplaatst worden. Dit is niet persé verplicht maar zorgt wel voor een goede doorkleuring van de grillworst.

 

De worst gaar maken

Nu is het tijd om de worst te wellen. Het is hierbij belangrijk dat de temperatuur van het water niet boven de 80 graden komt. Probeer rond de 75 graden te blijven. Je kan dit gewoon in een pan doen of in een (kleine) ketel. De worst is gaar zodra de binnenkant van de worst de 75 graden heeft bereikt. Je meet dit met een vlees thermometer. Meteen na het garen moeten de worsten zo snel mogelijk worden afgekoeld. Het snelle afkoelen is belangrijk om de houdbaarheid van de worst te verbeteren. Leg de worst bijvoorbeeld in een bak met koud water.

 

Braden

Wanneer de worst volledig is afgekoeld is het tijd om de worst af te bakken in de oven. Verwijder de kunstdarm van de worst en strooi voor extra smaak nog een kruidenmix over de worst. Zoals bijvoorbeeld onze  Dry Rub. Pas hierbij wel op dat je voorzichtig bent, teveel kruiden over de worst en de grillworst wordt al snel te zout. Bak de grilworst nog zo'n tien minuten op 200 graden. Je kan ook  grill mix zonder zout toevoegen als je niet extra zout wilt toevoegen.

 

Eetsmakelijk! Je hebt zojuist je eigen grillworst gemaakt! 


Boodschappenlijstje

Nog 1 keer op een rij wat we allemaal hebben gebruikt bij het maken van grillworst:

  1. 700 gram varkensvlees
  2. 300 gram spek
  3. Het grillworst pakket van Van Beekum Specerijen. 
  4. Eventueel een klein beetje Dry Rub voor het afgrillen van de worst. Of gebruik de grill mix zonder zout, als je niet extra zout wilt toevoegen.


Bekijk hier onze speciale pagina voor het maken van worst. Hier vind je alle producten die je nodig hebt voor het maken van diverse worst soorten. 

TIP en NIEUW: Bestel alle benodigdheden voor het maken van grillworst in één keer via het Grillworst pakket. Je moet dan alleen nog even de keuze maken tussen de dry rub of grill mix zonder zout om de worst af te grillen. Die bestel je er gewoon los bij.

De worstbijbel
Als je geïnteresseerd bent in het zelf maken van worst is het aanschaffen van het boek 'De Worstbijbel' misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Je kunt het boek gewoon via onze webshop bestellen samen met de de andere benodigheden voor het maken van worst. Dat boek bestel je hier! Wij beloven je dat je geen spijt krijgt bij het aanschaffen van dit boek. Niet alleen erg leerzaam maar ook op een geweldige (humoristische) manier geschreven. Wil je een stapje verder dan alleen theorie? De auteur van dit boek geeft ook regelmatig workshops. Je leert dan worst maken van Meneer Wateetons op een fantastische locatie en je gebruikt hier de kruiden van Van Beekum Specerijen. Een echte aanrader, bekijk hier de eerstvolgende workshop.

Voor meer vragen over het maken van een grillworst kun u contact met ons opnemen via: [email protected] of bel ons even!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Van Beekum Specerijen 9.6 / 10 - 3500 Reviews @ Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »