Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
9,6/10 Webwinkelkeur ✔
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
9,6/10 Webwinkelkeur ✔

Door Van Beekum Specerijen, 10 december 2025

Kip op zijn marokkaans

Kip op zijn Marokkaans is een gerecht dat warmte, diepgang en kruidige aroma’s samenbrengt in één pan. Het draait niet alleen om de juiste bereidingswijze, maar vooral om de kwaliteit van de specerijen die je gebruikt. Met de Kruiden en Specerijen van van Beekum haal je de echte authentieke Marokkaanse smaak in huis.

Welke kruiden gebruik je voor het maken van kip op zijn Marokkaans?

Kip op zijn Marokkaans krijgt zijn rijke, gelaagde smaak door een combinatie van warme, aromatische specerijen. Deze klassieke kruiden versterken elkaar en vormen samen de kenmerkende Marokkaanse smaakbasis. Dit zijn de belangrijkste smaken binnen dit gerecht:

Ga je liever voor gemak? Gebruik dan onzen kant en klare Harissa kruiden

Samen vormen deze kruiden een uitgebalanceerde mix die zowel diepgang als zachtheid geeft aan het gerecht. Ras el Hanout fungeert als de smaakdrager, terwijl kurkuma, paprika en kaneel ronde warmte toevoegen. Komijn en gember zorgen voor nuance en frisheid, en wie voor een luxere versie gaat, kan saffraan laten meekoken voor extra aromatische diepte. Door deze kruiden slim te combineren ontstaat een authentieke Marokkaanse smaak die nooit overheerst, maar de kip perfect omhult.

Werking van smaken in kip op zijn Marokkaans

SpecerijSmaakprofielRol in het gerechtEffect op de totale smaak
Ras el HanoutWarm, kruidig, complexBasiskruidenmix die diepte geeftZorgt voor de kenmerkende Marokkaanse smaak
KurkumaAards, zacht bitterKleurmaker en smaakversterkerGeeft warmte en een goudgele uitstraling
Paprikapoeder zoetZoet, rond, mildVerzacht kruidigheid en voegt body toeMaakt de saus voller en milder
Nigella zaad / zwarte komijnLicht nootachtig, aromatischAfwerking en structuurGeeft subtiele crunch en frisse ondertoon
Gember gemalenFris, licht pittigBrengt balans in zoete en warme tonenZorgt voor levendigheid in het gerecht
Kaneel gemalenZoet, warm, zachtKleine hoeveelheid voor warmteGeeft typisch Marokkaanse zoetkruidige dimensie
SaffraanBloemig, luxe, aromatischOptionele verrijking van de sausVerfijnt en verdiept de totale smaak
KnoflookpoederHartig, krachtigVersterkt de basissmaakBouwt een stevige ondertoon op
Harissa kruidenPittig, rokerig, warmVoor de liefhebber van pitMaakt het gerecht vuriger zonder te overheersen

Zo bereid je kip op zijn Marokkaans

Begin met het aanbraden van de gemarineerde kip in een ruime pan. Zodra de kip rondom goudbruin is, haal je deze eruit. In dezelfde pan fruit je de ui, knoflook, paprika en courgette tot ze zacht beginnen te worden. Leg de kip terug in de pan en giet de bouillon erbij, samen met eventueel wat extra Ras el Hanout of enkele draadjes saffraan. Laat het geheel ongeveer dertig minuten sudderen op laag vuur, zodat de kip mals wordt en de saus indikt. Net voor het serveren strooi je wat komijn over het gerecht voor een aromatische finishing touch.

Waarmee serveer je Marokkaans gekruide kip het best?

Marokkaans gekruide kip komt het best tot zijn recht met luchtige couscous, eventueel verrijkt met rozijnen en amandelen. Ook flatbread, geroosterde groenten of een frisse salade met citroen en peterselie passen er perfect bij.

Tip: Wil je een mildere variant van je kip? Laat dan de Harissa achterwege en vervang dit door een beetje extra kaneel toe te voegen.

Recept: Kip op zijn Marokkaans

Ingrediënten voor 4 personen

Kip en groenten

  • 600 gram kipdijfilet of kippenbouten
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie

De marinade

De marinade bepaalt de warmte en diepgang van het gerecht. Meng in een kom:

  • 2 eetlepels Ras-el-Hanout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder
  • 1 theeleelepel gember
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Snuf kaneel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap

Of maak het jezelf gemakkelijk en maak met onze kant en klare Harissa mix, olijfolie en citroensap een heerlijke marinade voor een Marokkaanse twist aan je kip! 

Roer door tot een pasta ontstaat en meng de kip er volledig doorheen. Laat minstens 1 uur intrekken; een nacht marineren geeft het beste resultaat.

Bereidingswijze

Kip aanbraden
Verhit een beetje olie in een ruime pan en bak de gemarineerde kip rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart.

Groenten fruiten
Bak in dezelfde pan de ui, verse knoflook, paprika en courgette tot ze beginnen te kleuren.

Saus opbouwen
Leg de kip terug in de pan en giet de bouillon erbij. Voeg eventueel extra Ras el Hanout toe voor diepte of een paar draadjes saffraan voor luxe en aroma.

Laten sudderen
Zet het vuur laag en laat 25–35 minuten sudderen tot de kip mals is en de saus indikt.

Afwerken
Strooi vlak voor het serveren wat komijn over het gerecht voor een subtiele crunch en aromatische toets.

Serveertips

  • luchtige couscous met amandelen en rozijnen
  • flatbread of Marokkaans brood
  • geroosterde groenten
  • frisse citroen-peterseliesalade
  • name: Kip op zijn Marokkaans
  • prepTime: PT1H20M
  • cookTime: PT35M
  • recipeIngredient: 600 gram kipdijfilet of kippenbouten | 1 grote ui, fijngesneden | 2 teentjes knoflook, fijngehakt | 1 rode paprika, in reepjes | 1 courgette, in blokjes | 250 ml kippenbouillon | 1 eetlepel citroensap | 2 eetlepels olijfolie | 2 eetlepels Ras-el-Hanout | 1 theelepel kurkuma | 1 theelepel zoete paprikapoeder | 1 theelepel gember | 1 theelepel knoflookpoeder | snuf kaneel | 1 theelepel Harissakruiden (optioneel) | extra Ras-el-Hanout naar smaak | enkele draadjes saffraan (optioneel) | komijn om af te werken | couscous met amandelen en rozijnen (om erbij te serveren, optioneel) | flatbread of Marokkaans brood (om erbij te serveren, optioneel) | geroosterde groenten (om erbij te serveren, optioneel) | citroen-peterseliesalade (om erbij te serveren, optioneel)
  • recipeInstructions: Meng voor de marinade de Ras-el-Hanout, kurkuma, zoete paprikapoeder, gember, knoflookpoeder, een snuf kaneel, Harissakruiden (optioneel), olijfolie en citroensap tot een pasta. Meng de kip volledig door de marinade en laat minstens 1 uur, bij voorkeur een nacht, in de koelkast intrekken. Verhit wat olijfolie in een ruime pan en bak de gemarineerde kip rondom bruin; haal de kip uit de pan en zet apart. Fruit in dezelfde pan de ui, verse knoflook, paprika en courgette tot ze beginnen te kleuren. Leg de kip terug in de pan, giet de kippenbouillon erbij en voeg eventueel extra Ras-el-Hanout en saffraan toe. Zet het vuur laag en laat 25–35 minuten sudderen tot de kip mals is en de saus is ingedikt. Bestrooi vlak voor het serveren met wat komijn. Serveer met couscous (bijvoorbeeld met amandelen en rozijnen), flatbread of Marokkaans brood, geroosterde groenten en een frisse citroen-peterseliesalade.
  • recipeYield: 4 personen
  • recipeCategory: Hoofdgerecht
  • image: https://ls.codetech.nl/shops/265166/files/488795217/1250x434x1/kip-op-zijn-marokkaans.jpg

Laat een reactie achter

* Verplichte velden