Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
9,6/10 Webwinkelkeur ✔
Bekijk alle categorieën
0

Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Bekijk hier!

0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
9,6/10 Webwinkelkeur ✔

Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Bekijk hier!

Door Van Beekum Specerijen, 11 januari 2023

Welke kruiden bij boerenkool?

Boerenkool is één van de meest typische Nederlandse gerechten die vooral in de winterse periode veel gegeten wordt. Het is niet alleen een gezond en voedzaam voedsel, maar het heeft ook een heerlijke smaak. Boerenkool wordt vaak samen met een rookworst gegeten. Maar wat zijn de beste kruiden om je boerenkool mee te bereiden? Dat leggen wij je graag uit in deze blog.

Kruiden voor boerenkool

Er zijn veel verschillende kruiden en specerijen die goed passen bij boerenkool. Hier zijn enkele van de meest populaire kruiden die je kunt gebruiken:

  • Tijm: Tijm is een krachtige specerij die vaak wordt gebruikt om boerenkool te kruiden. Het geeft boerenkool een kruidig, aardse smaak.
  • Koriander: Koriander heeft een frisse smaak die heerlijk past bij boerenkool
  • Kurkuma: Kurkuma is een specerij die wordt gebruikt om boerenkool meer smaak te geven.
  • Knoflook: Knoflook is een veelgebruikte specerij en het voegt een heerlijke smaak toe aan boerenkool. 
  • Ui: Ui is een smaakmaker en voegt een heerlijke smaak toe aan jouw boerenkool.

Hoe kruiden toe te voegen aan boerenkool

Er zijn veel verschillende manieren om kruiden toe te voegen aan boerenkool. Het werkt het beste om de kruiden toe te voegen in het begin van het koken, zodat ze genoeg tijd hebben om hun smaak af te geven.

Welke kruidenmix bij boerenkool

Kies je voor gemak? Haal dan onze kant en klare kruidenmix voor boerenkool in huis: De Stamppot kruidenmix van Van Beekum Specerijen.

Welke saus bij boerenkool?

Als je het ons vraagt past er eigenlijk maar 1 saus echt bij boerenkool en dat is natuurlijk mosterd! 

Aan de slag met kruiden voor boerenkool

Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe je boerenkool maakt zoals nooit tevoren. Ga jij voor de losse kruiden en specerijen of toch voor onze kant en klare mix? 

Recept: Boerenkoolstamppot met kruiden en rookworst

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd:20 minuten
Totale tijd:35 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen (kruimig)
  • 500 g fijngesneden boerenkool
  • 1 rookworst
  • 200 ml melk
  • 50 g roomboter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl tijm
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl kurkuma
  • Zout en peper naar smaak
  • Mosterd, voor erbij

Bereidingswijze

  1. Aardappelen en boerenkool koken
    Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze samen met de boerenkool in een grote pan met licht gezouten water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Kruiden en smaakmakers fruiten
    Verhit in een kleine koekenpan de boter. Fruit de ui en knoflook 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tijm, korianderpoeder en kurkuma toe en bak nog 1 minuut mee.
  3. Stamppot maken
    Giet de aardappelen en boerenkool af en vang een beetje kookvocht op. Stamp grof door elkaar. Voeg de melk en het uimengsel toe en stamp tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Rookworst bereiden
    Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Serveren
    Schep de stamppot op borden, leg de rookworst erbovenop en serveer met een flinke lepel mosterd.

Tip: Wil je extra gemak? Vervang de losse kruiden door Stamppot Kruidenmix van Van Beekum Specerijen.

  • name: Boerenkoolstamppot met kruiden en rookworst
  • prepTime: PT15M
  • cookTime: PT20M
  • recipeIngredient: 1 kg aardappelen (kruimig) | 500 g fijngesneden boerenkool | 1 rookworst | 200 ml melk | 50 g roomboter | 1 ui, fijngesnipperd | 2 tenen knoflook, fijngehakt | 1 tl tijm | 1 tl korianderpoeder | ½ tl kurkuma | Zout en peper naar smaak | Mosterd, voor erbij
  • recipeInstructions: Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze samen met de boerenkool in een grote pan met licht gezouten water in ca. 20 minuten gaar. Verhit in een kleine koekenpan de boter. Fruit de ui en knoflook 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tijm, korianderpoeder en kurkuma toe en bak nog 1 minuut mee. Giet de aardappelen en boerenkool af en vang een beetje kookvocht op. Stamp grof door elkaar. Voeg de melk en het uimengsel toe en stamp tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de stamppot op borden, leg de rookworst erbovenop en serveer met een flinke lepel mosterd.
  • recipeYield: 4 personen
  • recipeCategory: Stamppot
  • image: https://ls.codetech.nl/shops/265166/files/421458245/1250x434x1/welke-kruiden-bij-boerenkool.jpg

Test:

Boerenkoolstamppot met kruiden en rookworst

Boerenkoolstamppot met kruiden en rookworst
Klassieke Nederlandse boerenkoolstamppot, geserveerd met rookworst en mosterd.

Klassieke Nederlandse boerenkoolstamppot met tijm, koriander en kurkuma, geserveerd met rookworst en mosterd.

Porties: 4 personen
Bereiding:
Gaartijd:
Totaal:
Door: Van Beekum Specerijen

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 500 g fijngesneden boerenkool
  • 1 rookworst
  • 200 ml melk
  • 50 g roomboter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • Zout en peper naar smaak
  • Mosterd, voor erbij

Bereiding

  1. Aardappelen en boerenkool kokenKook de aardappelen en boerenkool samen in ruim licht gezouten water in circa 20 minuten gaar.
  2. Kruiden en smaakmakers fruitenVerhit de boter in een koekenpan. Fruit ui en knoflook 2 tot 3 minuten. Voeg tijm, korianderpoeder en kurkuma toe en bak 1 minuut mee.
  3. Stamppot makenGiet de aardappelen en boerenkool af en vang wat kookvocht op. Stamp grof door elkaar, voeg melk en het uimengsel toe en stamp tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Rookworst bereidenVerwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. ServerenSchep de stamppot op borden, leg de rookworst erop en serveer met mosterd.
Trefwoorden: boerenkool, stamppot, rookworst, winter, Nederlandse keuken, kruiden

Laat een reactie achter

* Verplichte velden