Pekelzout all use
Geef je gerechten een ongekende smaaksensatie door ze vooraf te pekelen met de pekelzout all use van Van Beekum Specerijen. Met onze perfect uitgebalanceerde pekelmix wordt pekelen een fluitje van een cent. In onze pekelmix zit onder andere zeezout, suiker maar ook meer dan 16 soorten kruiden en groenten om extra smaak mee te geven.
Pekelzout all use gebruiken
Deze pekelzout is op meerdere manieren te gebruiken. Je kan droog pekelen, nat pekelen of injecteren. We leggen je graag het verschil uit.
Droog (ook wel 'curing' genoemd)
Het traditionele doel van droog pekelen was conserveren, nu doen we het vooral voor de veranderingen in smaak en textuur. Het gebruik is lastig aan te geven maar zorg ervoor dat je een laag pekelzout all use aanbrengt op het product.Het doel van deze toepassing is het onttrekken van vocht en het doordringen van zout. Naast een langere houdbaarheid, wordt kleur behouden, verandert de structuur en wordt de smaak geconcentreerd. Gebruik deze techniek bijvoorbeeld op een stuk zalm als je deze vervolgens gaat roken op de Kamado.
In dit filmpje gebruikt Big Green Egg deze droge pekel techniek:
Nat (ook wel 'brining' genoemd)
Voor deze techniek gebruik je 100 gram per liter water. De mix lost het beste op in heet/koken water. Zorg dat de pekel mooi met het water mixt en laat het daarna in de koelkast weer terug koelen naar 1 tot 7 graden.
Het nat pekelen zorgt ervoor dat draadvormige delen in spieren worden verstoord. Door een natte pekel blijft het vlees uiteindelijk veel malser. Ook zorgt de combinatie van zout en eiwitten ervoor dat de spiercellen meer water vast kunnen houden. Het water uit de natte pekel zorgt er dus voor dat het vlees sappiger blijft tijdens de bereiding. Doordat dit water gemixt is met zout en extra specerijen, krijgt het vlees ook meer aromatische smaak. In dit filmpje van Koken met Kennis wordt uitgelegd hoe je deze techniek toe past op bijvoorbeeld kip:
Of je nou nat of droog pekelt, deze mix is erg veelzijdig en gebruik je bijvoorbeeld:
- Rundvlees: Steak
- Varkensvlees: Spareribs, pulled pork etc.
- Kip: Kippen dij, hele kip, kipfilet.
- Vis: Zalm, forel maar ook bijvoorbeeld sardientjes.
- Lamsvlees: Lams rack
- Wild
Pekeltijd
Hoe lang een stuk vlees of gevogelte moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel. Een varkenshaas van 300 gram heeft aan 4 uur genoeg. Een kipfilet 3 à 3,5 uur en een stuk varkensfilet van 600 gram ongeveer 5 uur. Zorg er voor dat wanneer je nat pekelt je de bak afgedekt wegzet.
Voedingswaarde & Ingrediënten
Ingrediënten: zeezout, suiker, kruiden en specerijen (selderij, komijnzaad, venkelzaad, foenegriek, peper, chillies, piment, laurier), uigranulaat, pastinaak granulaat, preigranulaat, witte kool granulaat, paprikagranulaat, jeneverbessen, wortel
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
665 |
KJ |
Energie |
157 |
kcal |
Vetten |
0,7 |
g |
- waarvan verzadigde vetzuren |
0 |
g |
Koolhydraten |
36 |
g |
- waarvan suikers |
34 |
g |
Vezels |
1,5 |
g |
Eiwitten |
0,9 |
g |
Zout |
60,0 |
g |