Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
9,6/10 Webwinkelkeur ✔
Bekijk alle categorieën
0

Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Bekijk hier!

0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
9,6/10 Webwinkelkeur ✔

Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Super Summer Sale: 25% korting op populaire pakketten.Bekijk hier!

Door Van Beekum Specerijen, 11 augustus 2025

Cilbir – Turkse eieren (Çılbır) Recept

Bij Van Beekum Specerijen houden we van pure, authentieke smaken. En als er één gerecht is waarin onze Pul Biber schittert, dan is het wel Çılbır, oftewel Turkse eieren. Dit klassieke Ottomaanse ontbijt combineert romige knoflookyoghurt, perfect gepocheerde eieren en warme boter waarin onze Pul Biber zorgt voor kleur, geur en smaak. Een gerecht dat in 15 minuten op tafel staat, maar smaakt alsof je in Istanbul aan het ontbijt zit.


Wat is Çılbır?

Çılbır is een traditioneel Turks gerecht dat al eeuwen wordt gegeten. Het bestaat uit drie hoofdelementen:

  1. Fris-romige yoghurt

  2. Zacht gepocheerde eieren

  3. Een kruidige, licht pittige saus van boter en Pul Biber van Van Beekum Specerijen

Het is precies die Pul Biber die het gerecht zijn warme, volle smaak en kenmerkende rood-oranje gloed geeft.


Pull Biber toevoegen

Pul Biber van Van Beekum Specerijen: de smaakmaker

Onze Pul Biber wordt zorgvuldig geselecteerd voor een optimale balans tussen milde pittigheid en aromatische diepte. Deze chilipeper (ook bekend als Aleppo-peper) is fruitig, licht rokerig en rijk aan natuurlijke oliën die vrijkomen zodra je hem in boter verwarmt.

Waarom onze Pul Biber het verschil maakt:

  • Prachtige, diepe rood-oranje kleur

  • Mild maar vol van smaak, waardoor het gerecht toegankelijk blijft

  • Ideaal voor eieren, groenten, vlees en dips

  • Vers verpakt voor maximale smaakbeleving


Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 verse eieren

  • 200–250 g Turkse of Griekse yoghurt

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt of geperst

  • 40 g roomboter

  • 1 theelepel Pul Biber van Van Beekum Specerijen (meer naar smaak)

  • 1 eetlepel witte wijnazijn (voor het pocheren)

  • Snuf zout

  • Verse dille of peterselie (optioneel)


Bereidingswijze

  1. Yoghurtbasis – Meng de yoghurt met knoflook en een snuf zout. Verdeel over 2 diepe borden.

  2. Eieren pocheren – Breng een pan water met azijn aan de kook. Zet laag, pocheer de eieren ca. 3 minuten.

  3. Pul Biber-boter – Smelt de boter op laag vuur, voeg de Pul Biber van Van Beekum Specerijen toe en laat 20–30 seconden zacht bruisen.

  4. Serveren – Leg de eieren op de yoghurt, giet de Pul Biber-boter erover en garneer met verse kruiden. Serveer met brood of pita.


Tips van Van Beekum Specerijen

  • Gebruik dikke yoghurt voor de meest romige textuur

  • Voeg een extra theelepel Pul Biber toe voor een pittigere variant

  • Garneer met verse munt of dille voor een frisse twist

  • Ook heerlijk met gegrilde groenten aan de zijkant


Variaties op Çılbır

VariatieWat verandert er?Smaakprofiel
KlassiekYoghurt, eieren, Pul Biber-boterRomig, mild pittig
Met muntVerse munt door de yoghurtFris, kruidig
Extra pittigDubbele Pul Biber van Van Beekum SpecerijenWarm, scherp
Met citroenCitroensap in yoghurt en boterFriszuur, pittig
Vega deluxeMet gegrilde groenten en kikkererwtenHartig, voedzaam

Veelgestelde vragen over Çılbır

1. Kan ik Pul Biber vervangen door iets anders?
Ja, maar de unieke smaak van Pul Biber van Van Beekum Specerijen is lastig te evenaren. Aleppo-peper is een goed alternatief.

2. Moet ik Turkse yoghurt gebruiken?
Turkse yoghurt geeft de authentieke romige structuur, maar Griekse yoghurt werkt ook prima.

3. Hoe voorkom ik dat eieren uit elkaar vallen bij het pocheren?
Gebruik superverse eieren, voeg een scheutje azijn toe en maak een draaikolk voordat je het ei laat glijden.

4. Kan ik dit gerecht vooraf maken?
De yoghurtbasis en Pul Biber-boter kun je voorbereiden, maar pocheer de eieren vlak voor het serveren.

Pull Biber toevoegen


 

  • name: Cilbir – Turkse eieren (Çılbır) Recept
  • prepTime: PT10M
  • cookTime: PT5M
  • recipeIngredient: 4 verse eieren | 200–250 g Turkse of Griekse yoghurt | 1 teentje knoflook, fijngehakt of geperst | 40 g roomboter | 1 theelepel Pul Biber (meer naar smaak) | 1 eetlepel witte wijnazijn (voor het pocheren) | snuf zout | verse dille of peterselie (optioneel)
  • recipeInstructions: Meng de yoghurt met de knoflook en een snuf zout en verdeel over 2 borden. | Breng een pan water met de witte wijnazijn aan de kook en houd net tegen de kook aan; pocheer de eieren 3–4 minuten, laat kort uitlekken. | Smelt intussen de boter in een pannetje en roer er de Pul Biber door. | Leg de gepocheerde eieren op de knoflookyoghurt, lepel de pul-biberboter erover en garneer met dille of peterselie.
  • recipeYield: 2 personen
  • recipeCategory: Ontbijt
  • image: https://ls.codetech.nl/shops/265166/files/481123116/1250x434x1/cilbir-turkse-eieren-cilbir-recept.jpg

Laat een reactie achter

* Verplichte velden