Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40.
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40.
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 30 augustus 2022

4 recepten met kruidige speculaaskruiden

Speculaaskruiden kun je op verschillende manieren gebruiken in gerechten. Maar meestal gaat het de zoete kant op. Denk bijvoorbeeld aan een traditioneel speculaas recept of appeltaart met een vleugje winterse specerijen. Wij zijn dol op speculaaskruiden en delen onze favoriete recepten!

Traditioneel recept voor speculaas

Speculaas maken is vaak weggelegd voor echte bakkers. Maar niets is minder waar met de beste kwaliteit speculaaskruiden van Van Beekum Specerijen. Met goede ingrediënten maak je zelf traditionele speculaas om je vingers bij af te likken.

  • 2 el speculaaskruiden
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram koude boter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • Amandelsnippers

Echte speculaas maken

Echte traditionele speculaas maak je ook gewoon zelf. Meng eerst de droge ingrediënten met elkaar in een ruime kom. Snijd de koude boter in kleine blokjes en kneed ze met de hand door de ingrediënten. Maak een mooie deegbal en bewaar deze 24 uur in de koelkast. De speculaassmaak komt dan beter tot zijn recht!

Maak gebruik van een traditionele speculaasplank om mooie speculaasmolens te maken. Bestrooi de vorm met een beetje bloem. En schud het overtollige bloem eruit. Druk het koude deeg in de speculaasplank en snijd het horizontaal af. Keer de plank in één handomdraai om op een bakplaat met bakpapier. Druk de amandelsnippers op de koekjes.

Bak de speculaasjes ongeveer 20 minuten op 180 graden. Houd je koekjes wel goed in de gaten en laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Ben je ook gek op speculoos? Bekijk hier hoe je dat zelf maakt!

Appeltaart met speculaaskruiden

Wie houdt er nu niet van een lekker stukje verse appeltaart? Wij denken dat niemand deze geur kan weerstaan. En wat nou als je daar ook nog de geur van speculaas aan toevoegt? Een schot in de roos als je het ons vraagt. Maak samen met ons een heerlijke appeltaart met speculaaskruiden als geheime ingrediënt.

  • 4 appels
  • 100 gram gewelde rozijnen (optioneel)
  • 4 tl kaneel
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroensap
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 200 gram boter
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram witte basterdsuiker

Appeltaart met speculaaskruiden maken

De lekkerste appeltaart maak je zelf! Snijd de appels in kleine stukjes en meng dit met de kaneel, citroensap en suiker. Zet dit even in de koelkast. Dan het deeg! Meng de boter met de suiker in een kom. Voeg hieraan de bloem, speculaaskruiden en zout toe. Maak een soepel deeg met deeghaken of gebruik je handen. Maak een bal van het deeg en bewaar het een uurtje in de koelkast.

Rol het deeg uit in een ronde plak van ongeveer een halve cm. Vet de bakvorm in met een bakspray of een beetje boter. Je kunt ook een bakpapiertje gebruiken. Vorm het deeg in de bakvorm en leg hier de appelvulling bovenop. Maak daarna mooie repen van het overgebleven deeg en leg deze over de vulling heen. Vorm een rand en bestrijk de bovenkant van de appeltaart met speculaaskruiden met een beetje melk.

Bak de taart 50 minuten op 180 graden. Laat de appeltaart daarna nog een uurtje afkoelen op een rooster. Heerlijk die geur van speculaas!

Havermout met speculaaskruiden

‘s Ochtends de dag beginnen met een portie havermout, een gezonde start van de dag. Maar jouw ochtend kan nog beter worden als je een theelepel speculaaskruiden aan jouw recept toevoegt.

  • 40 gram fijne havervlokken
  • 200 gram havermelk (of melk naar keuze)
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 el agavesiroop of honing
  • 50 gram blauwe bessen
  • 2 el yoghurt naar keuze

Havermout met speculaaskruiden maken

Doe de melk in een steelpannetje en laat dit koken. Voeg de havermout toe en meng dit met de speculaaskruiden in de pan. Laat dit ongeveer twee minuutjes koken, vergeet niet te roeren! Schenk daarna de havermout in een bakje en garneer met 1 eetlepel agavesiroop. Top af met een handje blauwe bessen en een lepel yoghurt. Eetsmakelijk!

Recept voor koekjes met speculaaskruiden

Wie houdt er niet van de versgebakken speculaasjes? Wij hebben iets lekkers bedacht: koekjes met speculaaskruiden, maar net even anders! De smaak is iets subtieler, waardoor het niet het traditionele speculaasje is. Als je even niet uitkijkt eet je zo een hele verpakking leeg.

  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram boter
  • 75 gram lichte basterdsuiker
  • 1mespuntje zout

Speculaaskoekjes maken

Meng de suiker met de boter en klop samen met het zout romig. Meng daarna alle droge ingrediënten met elkaar. Zeef de droge ingrediënten boven de kom met suiker en boter. Mix alles goed, zodat je een stevig beslag hebt voor in een spuitzak. Pak een vel bakpapier en maak mooie rondjes. Zorg voor genoeg ruimte, de koekjes zetten namelijk iets uit. 

Bak de koekjes op 180 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin. Leg de koekjes voorzichtig op een rooster na het bakken en laat ze uitharden.

Wil je zelf een lekker speculaas kruidenmengsel maken? Volg dan ons recept!