Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis Verzending vanaf 35,-.
100% tevredenheidsgarantie: Niet goed = geld terug.
Onze producten
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis Verzending vanaf 35,-.
100% tevredenheidsgarantie: Niet goed = geld terug.

Door Van Beekum Specerijen, 31 oktober 2018

Droge worst maken in 11 stappen

Op menig hapjesplank zul je merken dat de stukjes droge worst vaak als eerste verdwijnen. En dat is niet voor niks, het is namelijk een heerlijke snack. Hoe gaaf is het als je je gasten een droge worst kan serveren die je zelf gemaakt hebt? In dit artikel leggen wij je uit hoe je een droge worst maakt.
 

Wat is een droge worst?

Droge worst is een streekgerecht, waarbij de worst na het vullen wordt opgehangen om te drogen. De smaak verschilt afhankelijk van de gebruikte kruiden. Kruidnagel is daarvan de meest gebruikte. Iedere slager heeft zo zijn eigen geheimen.

 

Wat heb je nodig om droge worst te maken?

Materiaal:

  • Iets om het vlees te malen. Dit kan een kleine gehaktmolen zijn, maar een keukenmachine volstaat ook. Het kan zelfs met een mes, maar dit vergt wel wat geduld en tijd.
  • Iets om de darmem te vullen. In de meest ideale situatie is dit een worststoppertje. Maar dit kan eventueel ook met een trechtertje.


Ingrediënten:

  • Goed vlees van de slager bij jou uit de buurt. Ga bijvoorbeeld voor 850 gram varkensschouder en 150 gram buikspek. Vraag hierin ook je slager om advies. Elke slager heft zijn eigen samenstelling. Durft te vragen en verbreed je kennis. Houd als vuistregel ongeveer 85% mager vlees en 15% vet vlees aan.
  • Deze kruidenmix! Deze kruidenmix is helemaal compleet en bevat alle benodige hulpstoffen. Dit recept is ook alleen van toepassing bij gebruik van deze kruidenmix.
  • Varkensdarmen.
  • Nitrietzout! Erg belangrijk, hier komen we later op terug.

Droge worst pakket
Om je het wat makkelijker te maken hebben wij een compleet pakket voor je samengesteld. Bestel hier het droge worst pakket.

Afbeelding 1: Het droge worst pakket van Van Beekum Specerijen.

Waar begin ik mee?: STAPPENPLAN

  1. KOUD en SCHOON! Vanaf nu ga je het koud krijgen. Het is bij worst maken namelijk belangrijk dat je alles koud doet. Dus zorg ervoor dat je vlees goed koud is en het liefst de materialen zoals je messen, bakken, molentje enzovoort ook. Leg het dus van tevoren in de vriezer. Verder is het natuurlijk erg belangrijk dat je schoon werkt. Zorg dat al je materialen en je werkplekken brandschoon zijn.
  2. Kies je kruiden: Wat ons betreft natuurlijk het leukste deel van het proces. Kies voor onze 'Droge Worst Beku Mix' Deze mix is zeer compleet en je hoeft er alleen nog maar nitrietzout aan toe te voegen. Wil je zelf een bijzonder smaak toevoegen? Dit kan met losse kruiden en specerijen. Voor een pittige worst bijvoorbeeld wat gebroken pepertjes. Belangrijk: Wanneer je niet kiest voor onze kruidenmix heb je waarschijnlijk een ander recept nodig en ander werkwijze.
  3. Koop natuurdarmen en week ze: Wij raden je aan de varkensdarmen 30/32 te gebruiken van Van Beekum Specerijen. Deze zitten in het zout verpakt. Zorg dus voor je gaat beginnen met het maken van droge worst dat je de darmen goed weekt in het water en al het zout is weggespoeld.
  4. Verklein je vlees: draai je vlees door een gehaktmolen of maak het op een andere manier klein tot er een gehakt ontstaat.Je kan natuurlijk ook je slager vragen of deze het gehakt wilt draaien.
  5. Mix je kruiden, vlees en voeg nitrietzout toe: Mix je vlees en voeg 20 gram droge worst beku mix en 25 tot 30 gram nitrietzout toe per kilo vlees. Mix alles goed door elkaar. Nitrietzout toevoegen is erg belangrijk het dood namelijk een groot aantal bacterien en zorgt tevens voor een mooie rode kleur.
  6. Denk nog even terug aan stap 1. Is alles nog goed koud?
  7. De worst afstoppen: We gaan de darmen vullen met het door jou gemengde vlees en kruidenmix. In de ideale situatie heb je hiervoor een worststopper. Maar dit kan in de meest eenvoudige situatie ook met een trechtertje. Schuif je darm over het tuitje van je worststopper en vul de darm met ongeveer 250 gram vlees.
  8. Afknopen: Knoop de worst aan beide kanten dicht en zorg ervoor dat er genoeg ruimte overblijft tussen de twee uiteinden. Dit heb je zo nodig om de worst vrij te laten hangen.
  9. Drogen: Gefeliciteerd je bent al heel ver gekomen. Nu is het tijd om je worsten even met rust te laten en te zorgen dat de buitenkant een beetje droog wordt. Dit kan door ze droog te deppen met keukenpapier of ze een nachtje in een koeling weg te hangen. Is de buitenkant van je worst vrij van water dan hang je worsten vrij van elkaar op, op een droge plek. Een droge ruimte met een temperatuur van 20 graden en een licht briesje is perfect voor het drogen van je worst. Let er wel op dat de worsten gaan lekken, leg er iets onder of zorg ervoor dat er geen dure vloer onder de worsten ligt.
  10. Geduld: Heb geduld, laat je worst ongeveer 2 weken hangen. Afhankelijk van wat je wilt kun je de worst ook laten drogen tot 8 weken. Houd je worsten goed in de gaten of ze goed aan het drogen zijn.
  11. Als je al deze stappen hebt opgevolgd is de kans groot dat je nu je eerst droge worst hebt gemaakt. Toch geeft dit geen garantie dat je worst meteen gelukt is. Het overkomt zelfs de beste slagers nog dat een droge worst niet goed lukt. Houd daarom de worsten goed in de gaten en kijk elke dag even hoe het droogproces verloopt. Is de worst gelukt! Eetsmakelijk? Stuur je ons even een foto van het resultaat?

LET OP: Droge worst maken is niet geheel zonder gevaren. Door bepaalde bacteriën in een worst kun je flink ziek worden of zelfs erger. Ga niet aan de hand van dit stappenplan even snel een droge worst maken. Dit stappenplan legt enkel uit hoe de basis van een droge worst maken in elkaar steekt. 

Wil je droge worst maken? Lees eens goed boek, doe een workshop of nemen even contact met ons op om je goed voor te bereiden.

Geen startercultuur?

Als je misschien al wat hebt verdiept in het maken van droge worst heb je vast al het woord startercultuur voorbij horen komen. Als jij zelf met losse specerijen, zout en nitriet aan de slag gaat heb je deze inderdaad nodig. Toch heb je dit in ons recept niet voorbij zien komen. Dat zit zo:

Wanneer je kiest voor onze beku mix en/of ons droge worst pakket dan heb je geen startercultuur nodig. Deze en alle andere hulpstoffen zitten namelijk al verwerkt in de complete mix. Je hoeft enkel nog nitriet toe te voegen. Maak je dus geen gebruik van onze kruidenmix? Dan heb je een andere recept en stappenplan nodig.

Boodschappenlijstje

Wat heb je nodig van Van Beekum Specerijen?

Afbeelding 2: Bestel hier je droge worst pakket.


De worstbijbel
Als je geïnteresseerd bent in het zelf maken van worst is het aanschaffen van het boek 'De Worstbijbel' misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Je kunt het boek gewoon via onze webshop bestellen samen met de de andere benodigheden voor het maken van worst. Dat boek bestel je hier! Wij beloven je dat je geen spijt krijgt bij het aanschaffen van dit boek. Niet alleen erg leerzaam maar ook op een geweldige (humoristische) manier geschreven. Wil je een stapje verder dan alleen theorie? De auteur van dit boek geeft ook regelmatig workshops. Je leert dan worst maken van Meneer Wateetons op een fantastische locatie en je gebruikt hier de kruiden van Van Beekum Specerijen. Een echte aanrader, bekijk hier de eerst volgende workshop.
 


Voor meer vragen over het maken van droge worst kun u contact met ons opnemen via: [email protected] of bel ons even!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »