Zelf een knakworst maken
Zelf een knakworst maken die ook echt knak zegt? Veel mensen kennen de knakworst uit een blik maar een echte ambachtelijke knakworst is zoveel lekkerder. In deze blog lees je hoe je zelf een knakworst maakt.
Wat heb je nodig voor knakworst?
- Het knakworst pakket van Van Beekum Specerijen
- 65% (650 gram) mager varkensvlees
- 35% (350 gram) vet varkensvlees
- Ijskoud water
In het knakworstpakket van Van Beekum zit al nitrietzout, darmen en een kant en klare kruidenmix. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om los darmen, kruiden en zout te bestellen en een eigen recept voor kruiden samen te stellen. Onze kruidenmix zorgt alleen voor dat de kans van slagen wat groter wordt door bepaalde hulpstoffen die wij in deze mix verwerken. Wil je dit liever niet koop dan losse kruiden en specerijen en geef je creativiteit de vrije loop.
Zelf een knakworst maken doe je zo:
- Leg eerst de schapendarmen alvast in een bak met water om het zout ervan af te spoelen.
- Zorg dat je vlees koud of zelfs tegen het bevroren aan is en snijdt het vlees in kleine blokjes.
- Draai je kilo vlees door de vleesmolen en meng de kruidenmix (50 tot 60 gram), het vlees en nitrietzout (15 gram) heel goed door elkaar. Voeg 100 ml ijskoud water toe en meng alles echt goed door. Het mengen zorgt voor binding. Wil je een grove worst gebruik dan een grove plaat en voor een fijne worst een fijne plaat in je worst molen.
- Nu kunnen we de worst gaan vullen. Dit gaat het makkelijkst met een opzet stukje die je vaak bij je gehaktmolen krijgt of los erbij kan kopen. Met een worststopper gaat het het makkelijkst natuurlijk. In de meest basic versie kan het ook met een trechter en duwen maar dit is niet echt ideaal.
- Bepaald de lengte van je knakworst en zorg ervoor doormiddel van een ronddraaiende beweging dat een soort knoopje legt tussen de worsten. Draai telkens om en om dus eerst van je af en dan naar je toe. Je mag ook een normale knoop leggen.
- Hang de knakworsten 24 uur te drogen op een koude plek. Liefst een gekoelde ruimte maar een koude schuur in de winter doet ook zijn werk. Blijf het liefst onder de 7 graden.
Op zoek naar een goede gehaktmolen of andere apparatuur voor het maken van worst? Bekijk hier het overzicht.
De knakworst roken
Nu kunnen we de knakworsten gaan roken, je hebt hier wel een rookkast voor nodig, anders wordt het een beetje lastig. Het roken kan op heel veel verschillende manieren en elke rookkast is weer anders. Zelfs het weer is van invloed. Vroeger hadden wij een slagerij en als de wind verkeerd stond dan 'sloeg de rook erin' en ging het hele feest niet door. Hieronder vind je dus één methode waarbij we er vanuit gaan dat je een 'thuis rookkast' hebt maar er zijn veel mogelijkheden. Houd je worsten vooral goed in de gaten en neem af en toe een kijkje.
- Kies je rookhout: Eiken doet het goed bij knakworst maar je kan eigenlijk alle soorten wel gebruiken. Omdat we koud gaan roken kan een beetje zaagsel ook geen kwaad om ervoor te zorgen dat het gaat smeulen.
- Maak een vuurtje in je rookkast. Je gaat koud roken (onder de 30 graden) dus probeer om geen vlam te krijgen maar echt allen rook en smeulen.
- Rook de knakworsten ongeveer tussen de 1 a 3 uur of als je een sterke rooksmaak wilt nog wat langer.
- De worsten zijn nu gerookt maar nog niet klaar om te eten. Ze moeten nog wel gegaard worden in de pan. Houd hiervoor 20 minuten wellen aan op 78 a 80 graden. De kerntemperatuur moet 65 tot 70 graden worden.
- Koel de worsten direct terug in een bak met koud water en leg ze vervolgens in een koelkast.
- Je kan de rauwe knakworsten (al wel gerookt) ook eerst bewaren in de vriezer en later koken voordat je ze gaat eten.
- Zijn je worsten iets afgekoeld! Eetsmakelijk :).
Bestel nu direct je knakworst pakket en ga morgen al aan de slag!
Broodje knakworst video uitleg
Nick Toet heeft met ons knakworst pakket zelf een broodje knakworst gemaakt. Check zijn uitleg in onderstaande video.
Hulp nodig bij het maken van knakworst?
Kom je ergens niet uit of heb je nog andere vragen over worst maken? Neem gerust contact met ons op!
Andere worstsoorten maken
We hebben ook artikelen geschreven over het maken van: