Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf 35,-
100% tevredenheidsgarantie: Niet goed = geld terug.
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf 35,-
100% tevredenheidsgarantie: Niet goed = geld terug.

Door Van Beekum Specerijen, 16 oktober 2018

Zelf worst maken met Van Beekum Specerijen

Zelf worst maken is super leuk om te doen en bij Van Beekum Specerijen krijgen wij steeds meer vragen over het zelf maken van worst. Hoe maak je zelf worst en wat heb je nodig? In dit artikel leggen wij het je graag uit.

Onze artikelen over worst maken:
Dit artikel richt zich vooral op het maken van een verse worst zoek je iets anders?

Geschiedenis van de worst

Voor we beginnen met de uitleg voor het maken van worst duiken we even kort de geschiedenis van de worst in. Er wordt vermoed dat de worst is uitgevonden rond 3000 voor Christus. De worst is ontstaan omdat verschillende volken ter wereld kampte met problemen rondom het bewaren van restanten vlees. De pekeltechniek werd toen al veel gebruikt maar iemand is toen op het geniale idee gekomen om het vlees te verpakken in de darm van het geslachte dier.

Aan het vlees werden kruiden en specerijen toegevoegd en dit in combinatie met het aanwezige vet zorgde voor de smaakmakers. Zout werd toegevoegd als conserveermiddel. De rest is geschiedenis en in de loop van tijd zijn er ontelbaar soorten worst bedacht en gemaakt. In dit artikel richten wij ons op het maken van de meest bekende soort: Verse worst.

Wat heb je nodig bij het maken van worst

De benodigdheden voor het maken van een verse worst zijn vrij eenvoudig. Een vleesmolen is wel echt een must of je vraagt voorgedraaid gehakt voor het maken van worst aan je slager.

Bekijk hier onze speciale pagina voor het maken van worst. Hier vind je alle producten die je nodig hebt voor het maken van diverse worst soorten. 

Stappenplan voor het maken van worst

  1. Kies je vlees:

Een goede worst begint met het uitkiezen van het vlees dat je gaat gebruiken. Voor het maken van worst worden diverse soorten vlees gebruikt worden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de worst die je wilt maken. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je een verse worst maakt met varkensvlees.

Kies voor een verhouding van 75% mager varkensvlees en 25% vet varkensvlees oftewel spek. Zorg dat voor je gaat beginnen dat je je vlees goed gekoeld hebt. TIP: Leg je vleesmolentje ook even in de koelkast/vriezer dan mengt het spek beter met vlees.

  1. Snijd je vlees:

Snij je gekozen vlees in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Leg de blokjes vlees en spek ongeveer 30 minuten in de vriezer, want dan kun je het straks makkelijker malen.

  1. Stop het vlees in de molen:

Stop je gekoelde vlees en spek blokjes in je van tevoren gekoelde vleesmolen. Draai hier je gehakt van. Dit kan met een handmatige gehaktmolen of met een elektrische gehaktmolen. Onze voorkeur gaat uit naar een elektrische gehaktmolen.

Afbeelding: De elektrische gehaktmolen te koop bij van Van Beekum Specerijen

 Heb je geen vleesmolen vraag dan aan je plaatselijke slager of deze voor jou een gehakt kan draaien voor het maken van verse worst.

  1. Kruid je vlees:

Nu komt wat ons betreft het leukste deel van het maken van worst: het kruiden. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Ben jij creatief en goed met smaak? Maak dan je eigen mix door zelf een mix van kruiden en specerijen samen te stellen en zout toe te voegen. Wij van Van Beekum Specerijen bieden je ook de mogelijkheid om een kant en klare mix aan te schaffen zoals onze verse worst mix. Met meer dan 100 jaar ervaring en prijswinnende worsten een mix die uitvoerig getest is. Deze mix zit ook in ons 'verse worst pakket'.

Kies je voor onze verse worst mix dan gebruik je 20 gram per kilo van de kruidenmix. Vervolgens meng je de kruidenmix met je zojuist vers gemalen gehakt. Je husselt het niet even door elkaar maar gaat echt even flink tekeer in de mengbak. maak er een mooi plakkerig geheel van.

  1. Week je darmen:

Bij van Beekum Specerijen verkopen wij voor iedere worst een natuurdarm. Voor het maken van verse worst raden wij je aan om de varkensdarm 32/34 te gebruiken. Deze zit verpakt in een gezouten emmertje per hank of per 15 meter.

Pak je darmen uit en week de darmen in koud water om te zorgen dat al het zout van en uit de darmen spoelt. Bij voorkeur heb je dit de avond van tevoren al gedaan zodat al het zout weg is.

  1. Het vullen van de worst:

Bij deze stap ligt het er aan wat voor materiaal je in huis hebt. Heb je een vleespers of vleesstopper dan schuif je de darm over de pijp heen. Maak de pijp een beetje vochtig voordat je de darm eroverheen schuift. Vaak kun je ook een vulpijp aansluiten op je worstmolen. In dat geval sluit je die aan.

Afbeelding: De worststopper van Van Beekum Specerijen

Duw het vlees met de worststopper door de vulpijp en vul de worst. Eenmaal klaar leg je een knoopje in het uiteinde van de darm. Je vult dus eerst de hele darm en gaat ze daarna pas portioneren. Dat doe je door draaiende bewegingen.

Draai de worstjes verschillende keren rond. Wissel de draairichting bij elk worstje af, draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom.

7. De worst gaar maken

Nu is het tijd om je vers gevulde en gedraaide worstjes te bereiden. Je kan een verse worst direct bakken in de pan of op de BBQ maar let op, dit is erg lastig. De worst is dan snel geneigd om te knappen. Wil je dit wel doen zet het vuur dan laag en stook de BBQ niet te heet.

Je kan de worst ook eerst garen of zoals wij dat in de slagerij altijd noemen: wellen. Je kookt de worst dan gaar in een pan water op een temperatuur tussen de 75 en 80 graden. Dit doe je voor ongeveer 20 minuten. Je worst is dan al gaar en eetbaar. Voor de beste smaaksensatie bak je ze daarna nog even af in de pan of op de BBQ.

8. Je worst is klaar, eetsmakelijk!

Is het gelukt? Gefeliciteerd je hebt zojuist zelf worst gemaakt! Heb je nog verdere vragen over het maken van worst. Neem dan contact met ons op. Je krijgt direct persoonlijk contact en een antwoord op je vraag. Wij helpen u graag!

Video uitleg: Zo maak je een verse worst

Kijk in dit filmpje van Nick Toet hoe hij met ons verse worst pakket een worst maakt:

 

Benodigdheden voor het maken van worst kopen?

Ze zijn in het artikel al een paar keer voorbijgekomen maar hier nog 1 keer het boodschappen lijstje:

Verse worst pakket

Wij raden aan om het verse worst pakket aan te schaffen wanneer je voor het eerst zelf worst gaat maken. Dit pakket bestel je hier.

Afbeelding: Het verse worst pakket van Van Beekum Specerijen.

De worstbijbel

Als je geïnteresseerd bent in het zelf maken van worst is het aanschaffen van het boek 'De Worstbijbel' misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Je kunt het boek gewoon via onze webshop bestellen samen met de de andere benodigdheden voor het maken van worst. Dat boek bestel je hier! Wij beloven je dat je geen spijt krijgt bij het aanschaffen van dit boek. Niet alleen erg leerzaam maar ook op een geweldige (humoristische) manier geschreven.