Terug

Worst maken met Van Beekum Specerijen - Zelf worst maken

Worst maken met Van Beekum Specerijen - Zelf worst maken

Zelf worst maken? Met de spullen en hulp van Van Beekum Specerijen niet zo lastig meer.

Zelf worst maken is super leuk om te doen en bij Van Beekum Specerijen krijgen wij steeds meer vragen over het zelf maken van worst. Hoe maak je zelf worst en wat heb je nodig? In dit artikel leggen wij het je graag uit.

Onze artikelen over worst maken:
Dit artikel richt zich vooral op het maken van een verse worst zoek je iets anders?


Geschiedenis van de worst

Voor we beginnen met de uitleg voor het maken van worst duiken we even kort de geschiedenis van de worst in. Er wordt vermoed dat de worst is uitgevonden rond 3000 voor Christus. De worst is ontstaan omdat verschillende volken ter wereld kampte met problemen rondom het bewaren van restanten vlees. De pekeltechniek werd toen al veel gebruikt maar iemand is toen op het geniale idee gekomen om het vlees te verpakken in de darm van het geslachte dier.

Aan het vlees werden kruiden en specerijen toegevoegd en dit in combinatie met het aanwezige vet zorgde voor de smaakmakers. Zout werd toegevoegd als conserveermiddel. De rest is geschiedenis en in de loop van tijd zijn er ontelbaar soorten worst bedacht en gemaakt. In dit artikel richten wij ons op het maken van de meest bekende soort: Verse worst.

Wat heb je nodig

De benodigdheden voor het maken van een verse worst zijn vrij eenvoudig. Een vleesmolen is wel echt een must of je vraagt voorgedraaid gehakt voor het maken van worst aan je slager.
 

Bekijk hier onze speciale pagina voor het maken van worst. Hier vind je alle producten die je nodig hebt voor het maken van diverse worst soorten. 

Stappenplan voor het maken van worst

 

  1. Kies je vlees:

Een goede worst begint met het uitkiezen van het vlees dat je gaat gebruiken. Voor het maken van worst worden diverse soorten vlees gebruikt worden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de worst die je wilt maken. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je een verse worst maakt met varkensvlees.

Kies voor een verhouding van 75% mager varkensvlees en 25% vet varkensvlees oftewel spek. Zorg dat voor je gaat beginnen dat je je vlees goed gekoeld hebt. TIP: Leg je vleesmolentje ook even in de koelkast/vriezer dan mengt het spek beter met vlees.

  1. Snijd je vlees

Snij je gekozen vlees in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Leg de blokjes vlees en spek ongeveer 30 minuten in de vriezer, want dan kun je het straks makkelijker malen.
 

  1. Stop het vlees in de molen

Stop je gekoelde vlees en spek blokjes in je van tevoren gekoelde vleesmolen. Draai hier je gehakt van. Heb je geen vleesmolen vraag dan aan je plaatstelijke slager of deze voor jou een gehakt kan draaien voor het maken van verse worst.
 

  1. Kruid je vlees

Nu komt wat ons betreft het leukste deel van het maken van worst: het kruiden. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Ben jij creatief en goed met smaak? Maak dan je eigen mix door zelf een mix van kruiden en specerijen samen te stellen en zout toe te voegen. Wij van Van Beekum Specerijen bieden je ook de mogelijkheid om een kant en klare mix aan te schaffen. Met meer dan 100 jaar ervaring en prijswinnende worsten een mix die uitvoerig getest en verbeterd is.

Kies je voor onze verse worst mix dan gebruik je 20 gram per kilo van de kruidenmix. Vervolgens meng je de kruidenmix met je zojuist vers gemalen gehakt. Je husselt het niet even door elkaar maar gaat echt even flink tekeer in de mengbak. maak er een mooi plakkerig geheel van

  1. Week je darmen

Bij van Beekum Specerijen verkopen wij voor iedere worst een natuurdarm. Voor het maken van verse worst raden wij je aan om de varkensdarm 32/34 te gebruiken. Deze zit verpakt in een gezouten emmertje per hank. Een hank is 91 meter aan darmen. De darmen van Van Beekum Specerijen zitten verpakt op een tube.

Pak je darmen uit en week de darmen in koud water om te zorgen dat al het zout van en uit de darmen spoelt. Bij voorkeur heb je dit de avond van tevoren al gedaan zodat al het zout weg is.
 

  1. Het vullen van de worst

Bij deze stap ligt het er aan wat voor materiaal je in huis hebt. Heb je een vleespers of vleesstopper dan schuif je de darm over de trechter heen. Maak de trechter een beetje vochtig voordat je de darm eroverheen schuift. Heb je dit niet in huis dan kan het ook met een simpele trechter. Schuif de darm over het trechtertje en maak een knoopje in het uiteinde van de darm.

Druk of duw het vlees door de trechter en vul de worst, eenmaal klaar leg je weer een knoopje in de darm.

Draai de worstjes verschillende keren rond. Wissel de draairichting bij elk worstje af, draai de éne keer linksom en bij het volgende worstje rechtsom.

Kijk in dit filmpje van foodtube hoe zij een verse worst maakte:

 

Is het gelukt? Gefeliciteerd je hebt zojuist zelf worst gemaakt! Heb je nog verdere vragen over het maken van worst. Neem dan contact met ons op. Je krijgt direct persoonlijk contact en een antwoord op je vraag. Wij helpen u graag!


Benodigdheden voor het maken van worst kopen?

Ze zijn in het artikel al een paar keer voorbijgekomen maar hier nog 1 keer het boodschappen lijstje:
 

Bekijk hier onze speciale pagina voor het maken van worst. Hier vind je alle producten die je nodig hebt voor het maken van diverse worst soorten. 

De worstbijbel
Als je geïnteresseerd bent in het zelf maken van worst is het aanschaffen van het boek 'De Worstbijbel' misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Je kunt het boek gewoon via onze webshop bestellen samen met de de andere benodigheden voor het maken van worst. Dat boek bestel je hier! Wij beloven je dat je geen spijt krijgt bij het aanschaffen van dit boek. Niet alleen erg leerzaam maar ook op een geweldige (humoristische) manier geschreven. Wil je een stapje verder dan alleen theorie? De auteur van dit boek geeft ook regelmatig workshops. Je leert dan worst maken van Meneer Wateetons op een fantastische locatie en je gebruikt hier de kruiden van Van Beekum Specerijen. Een echte aanrader, bekijk hier de eerstvolgende workshop.


Voor meer vragen over het maken van droge worst kun u contact met ons opnemen via: [email protected] of bel ons even!

 
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »