Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0

KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27

0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27KINGSWEEK: GRATIS VERZENDING! Gebruik code GRATISVERZ27

Door Van Beekum Specerijen, 4 januari 2023

Welke vis is lekker op de BBQ?

Grillen, bakken, in de oven of van de BBQ: hoe eet jij je vis het liefst? Als echte barbecue fans pakken wij op ieder geschikt moment de BBQ erbij. Maar welke vis kan op de BBQ en hoe kruid je die dan perfect? Wij leggen het je uit.

Welke vis op de BBQ klaarmaken

Vis is vaak niet zo stevig als vlees. Allereerst is het belangrijk om handige tools te gebruiken voor de BBQ. Met goede barbecue benodigdheden ben je al halverwege!

Daarbij moet je een viskeuze maken. Welke vis kun je grillen op de BBQ en welke niet? Alles kan natuurlijk, maar sommige vissoorten zijn minder geschikt. Het is slim om voor écht verse vis te gaan, omdat deze steviger is. Ga voor rauwe vis en niet voor een gerookte variant. Houd de vis goed koel en marineer deze niet te lang (max. 3 uur) van tevoren.

Witvis op de BBQ

De meeste witvissen zijn perfect geschikt voor het grillen op de BBQ. De vis is vaak wat steviger en daardoor blijft het makkelijker liggen. Voor deze soorten kun je het beste aluminium gebruiken. Doordat ze wat dunner zijn, is het makkelijker om op deze manier te garen.

  • Pangasius
  • Kabeljauw
  • Zeebaars
  • Tilapia

Roze vis grillen op de BBQ

Je kunt deze vissoorten roken, bakken, grillen of in aluminiumfolie garen. De roze vissoorten zijn uitermate geschikt omdat ze stevig zijn en vaak wat groter. Hierdoor kun je zelf de dikte van de vis op de barbecue bepalen. Leg tussen een visklem, aan een spies of op een rookplank voor de perfecte bite.

  • Zalm
  • Tonijn
  • Forel
  • Zwaardvis

Barbecueën met gegrilde of gerookte zalm

Waarbij je echt je vingers aflikt, is een goed stuk zalm van de barbecue. Natuurlijk kun je zalm ook op de kamado of grill klaarmaken. Doordat de zalm vaak wat dikker is, is het uitermate geschikt om wat langer te garen in de buitenlucht.

Bekijk onze tips voor zalm op de bbq

Barbecue verse schelp- en schaaldieren

Natuurlijk stopt de inspiratie niet bij de vissoorten. Je kunt schelp- en schaaldieren ook prima op de barbecue bereiden. Wie houdt er niet van heerlijke knoflook gamba’s of misschien wel van verse mosselen van de grill?

  • Gamba’s of garnalen aan een spies;
  • Coquilles;
  • Kreeft;
  • Mosselen.

Welke kruiden passen bij vis op de BBQ?

Nu je weet welke soorten vis goed op de barbecue kunnen, is het tijd om ze op smaak te brengen. Vis alleen is ook maar vis. Met kruiden en specerijen kun je hier jouw persoonlijke touch aan geven. Verras jouw gezelschap met interessante smaakcombinaties die goed bij vis passen:

Marineer de vis altijd kort van tevoren in. Je wilt niet dat de vis al gaat garen door bijvoorbeeld de toevoeging van citroen. Bij iedere kruidenmix kun je vinden hoeveel je kunt gebruiken per kilo vis. Droog aanbrengen is voldoende, maar je kunt natuurlijk variëren door de mix met een beetje olie of boter te mengen.

Hoe bereid je vis op de barbecue?

Als je vis direct op het barbecue rooster legt, is dit meestal geen succesverhaal. Het blijft plakken, of je vis valt uit elkaar.  Zonde en bovendien onnodig! Wij geven je tips voor de perfecte bereiding. Of het nu op een barbecue, een vuurschaal of een kamado is: hiermee lukt het iedereen.

  • Direct op het rooster;

Bij echt stevige stukken vis zoals tonijn of zwaardvis kunnen gewoon direct op het rooster. Twijfel je toch over de bereiding? Ga dan voor een stukje aluminiumfolie of een bakje.

  • Vis in aluminiumfolie;

Door aluminiumfolie te gebruiken plakt de vis niet vast aan de barbecue. Daarnaast kun je met deze folie ook mooie dichte vispakketjes maken door ook groenten, aardappeltjes en verse kruiden toe te voegen. Een beetje wijn erbij en klaar is kees.

  • Met een visklem;

Wil je een hele vis op de BBQ klaarmaken? Dan adviseren wij je een visklem te gebruiken. Deze zijn super handig, want de vis blijft op zijn plek en kan niet uit elkaar vallen. Regelmatig draaien!

  • Maak een visspies;

Als je de vis in stukken snijdt en op een houten of metalen spies rijgt kun je de vis gelijkmatig garen. Even marineren met wat olie en kruiden en regelmatig omdraaien. Zo plakken de stukjes niet vast aan jouw barbecue rooster.

  • In een zoutkorst;

Pak een barbecue-bestendige schaal en vul deze met zout en een paar eiwitten. Leg een hele vis zoals een zeebaars in het zout. Het zout wordt een soort visoven onder de barbecue. Een bijzondere manier om jouw vis op de bbq klaar te maken.

  • Roken op een rookplank;

Als je vis (zoals zalm) wilt roken gebruik je een rookplank. Door hout te gebruiken creëer je een extra smaakbeleving. Voordat je begint moet de plank wel 2 uur in water liggen. Droog de plank af met je handen en leg op de BBQ. Als het roken begint draai je de rookplank om en leg je jouw vis naar keuze erop. Goed in de gaten blijven houden!

Op zoek naar een origineel idee met vis op de bbq? Ga voor verse visburgers. Kies een vis naar keuze en maal deze fijn in een keukenmachine. Pak de burger press erbij en leg jouw visburger op het rooster van de barbecue.

Natuurlijk verschilt het per vissoort en grootte van het stuk vis hoe je dit het beste kunt barbecueën. Als je hier advies over wilt, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Onze medewerkers zitten vol met barbecue-inspiratie en goede tips.

Echt onmisbaar bij het barbecueën van vis is een geschikte vis of meat thermometer. Hiermee kun je de kerntemperatuur van je stuk vis in de gaten houden. Meten is weten!

Vis op de kamado bereiden voor optimale smaak

Natuurlijk is het ook mogelijk om deze vissoorten op een kamado barbecue te grillen. Misschien wel nóg lekkerder als je het ons vraagt. Het verschil is dat een kamado dicht gaat aan de bovenkant, waardoor de vis meer warmte krijgt. Daardoor kun je de gemiddelde garingstijd verlagen.