Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 18 november 2021

Zelf een rollade maken

Maak zelf een heerlijke rollade met de rollade kruiden van Van Beekum Specerijen. In deze blog leggen we uit hoe je dat doet.

Wat is een rollade?

Rollade is een populair gerecht met name tijdens de kerstperiode, maar waarvan wordt een rollade nou gemaakt. Rollade kan gemaakt worden van varken, rund, kalf, kip of kalkoen. Vaak wordt een rollade gemaakt van varkensvlees of rundvlees. Een varkensrollade kunt u maken van de procureur (nek van varken) of varkensfilet (rug van varken). Een runderrollade kunt u maken van de runderdeksel (bovenbil van de rund) of bavette. De rollade is een opgerold stuk vlees dat bij elkaar gehouden wordt door middel van een rolladetouw of rolladenet. De opgerolde en ingebonden rollade wordt in z’n geheel gegaard in de pan, oven of op de BBQ. Voor het eten van de rollade wordt het touw of net verwijderd, vervolgens wordt de rollade in plakken gesneden en geserveerd.

Hoe maak je een rollade?

Als je zelf een rollade gaat maken heb je het volgende allemaal nodig:

Vlees

Meerdere soorten vlees kunnen worden gebruikt om tot een rollade te worden gebonden. Zorg voor een mooi stuk vlees (doorregenvlees). Doorregenvlees is vlees met spek er tussen, vlees waarin vet en mager vlees afwisselen. Kies voor een massief stuk vlees zoals een varkensfilet of procureur om een rollade van te maken. Ook kunt u kiezen voor een runderrollade, hiervoor kunt u een runderdeksel of bavette gebruiken. Vraag gerust uw slager om advies, die wilt u vast adviseren.

Kruiden

Denk voorafgaande aan het oprollen van het vlees aan de kruiden die u wilt gebruiken. Voor het oprollen van de rollade moet je namelijk eerst de binnenkant kruiden. Bij Van Beekum hebben we diverse soorten kruidenmixen voor rollade's. Bijvoorbeeld de rollade kruiden speciaal voor rund en de rollade kruiden speciaal voor varkensvlees.

Klik op de afbeelding of hier voor meer informatie over deze kruidenmix. Gebruik ongeveer 7 tot 8 gram kruiden per kilo rollade.

Zout toevoegen

De zojuist besproken kruidenmixen zijn nog zonder zout, je kan zo dus ook een zoutloze rollade maken zodat je achteraf na het aansnijden je gasten zelf kan laten bepalen om zout toe te voegen. Zo kunnen ook gasten met een zout arm dieet genieten van jouw rollade. Of voeg tijdens het kruiden al aan de binnenkant zout toe naar smaak. Je kan natuurlijk ook gaan voor een rollade kruiden mix waar al zout in zit.

Extra kruiden tip: meng een beetje van onze chimichurri mix met olie en smeer daar de buitenkant mee in voor een ongekende smaakboost.

Rolladetouw of rollade net

Om het opgerolde stuk vlees op te binden heeft u rolladetouw nodig. De truc is om de speciale knoop onder de knie te krijgen, om vervolgens de rollade op te binden. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een rolladenet.  Bekijk hier het filmpje voor het knopen en binden van een rollade:

Kernthermometer

De kerntemperatuur van uw gerecht meten is van belang bij dikke stukken vlees, zoals een rollade. Deze meet je bijvoorbeeld met de Thermapen one.

Hoe bereid je een rollade?

 1. Laat de rollade op kamer temperatuur komen +- 30 min.
 2. Neem een ruime braadpan waar een rollade goed in past.
 3. Ruime hoeveelheid boter voor bakken en braden in de pan.
 4. Rollade in pan als boter heet is.
 5. Braad rollade rondom bruin.
 6. Rollade +- 40 min garen op laag vuur tot een kerntemperatuur van 65-70gr Celsius bij een varkens rollade. Een runder rollade laat je tot 55-60 gr kerntemperatuur komen.
 7. Rollade uit de pan en bedek met aluminium folie en laat de rollade +- 10 min rusten.
 8. Verwijder het touw of het netje.
 9. Snijd de rollade in plakken en serveren.
 10. Eetsmakelijk!

Welke kerntemperatuur?

 • Varkensrollade tot kerntemperatuur 65-70 gr Celsius;
 • Runderrollade tot kerntemperatuur 55-60 gr Celsius.

Rollade in de pan:

Rondom dicht schroeien, daarna op laag vuur door laten garen met deksel op de braadpan. Rollade regelmatig omdraaien en garen tot een kerntemperatuur van 65-70 gr Celsius. Vervolgens bedekken met aluminium folie en +- 10 minuten laten rusten.

Rollade in de oven:

Kort rondom dicht schroeien in de braadpan, daarna in de voorverwarmde oven van 150 gr Celsius door garen tot een kerntemperatuur van 65-70 gr Celsius. Daarna bedekken met aluminium folie en voor +- 10 min laten rusten.

Rollade op de BBQ:

BBQ temperatuur van 150 gr Celsius. Schroei rollade dicht op directe gedeelte van de BBQ. Leg de rollade vervolgens op het indirecte gedeelte van de BBQ en braad de rollade mooi bruin en gaar tot een kerntemperatuur van 65-70 gr Celsius.  Vervolgens afdekken met aluminium folie en +- 10 minuten laten rusten.

Met de bovenstaande uitleg maakt u tijdens de kerstperiode de lekkerste rollade voor uw familie of vrienden. Eetsmakelijk!

Boodschappenlijstje

 1. Mooi stuk doorregen vlees van de slager.
 2. Rollade kruiden rund of rollade kruiden varken.
 3. Rollade touw of een rollade net
 4. Kerntemperatuurmeter