Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!
Bekijk alle categorieën
0
0
Voor 23:59 uur besteld, morgen in huis*.
Gratis verzending vanaf € 40
100% tevredenheidsgarantie!

Door Van Beekum Specerijen, 9 januari 2019

Zelf rookworst maken

Het seizoen van de rookworst is weer begonnen! Heerlijke stampotten met rookworst of natuurlijk lekker op een broodje met mosterd! Hoe gaaf is het om zelf eens een authentieke rookworst te maken? In dit recept leren we je hoe je zelf rookworst maakt!

Ingrediënten om zelf rookworst maken (1KG)

Afbeelding: rookworst pakket van Van Beekum Specerijen

In het rookworst pakket van Van Beekum zit al touw, nitrietzout, darmen en een kant en klare kruidenmix. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om los darmen, kruiden en zout te bestellen en een eigen recept voor kruiden samen te stellen. Onze kruidenmix zorgt alleen voor dat de kans van slagen wat groter wordt door bepaalde hulpstoffen die wij in deze mix verwerken. Wil je dit liever niet koop dan losse kruiden en specerijen en geef je creativiteit de vrije loop.

Zo maak je rookworst

 1. Leg eerst de darmen alvast in een bak met water om het zout ervan af te spoelen.
 2. Zorg dat je vlees koud of zelfs tegen het bevroren aan is en snijdt het vlees in kleine blokjes.
 3. Draai je vlees door de vleesmolen en meng de kruidenmix (20 tot 25 gram), het vlees en nitrietzout (12 tot 14 gram) heel goed door elkaar. Voeg 100 ml ijskoud water toe en meng alles echt goed door. Het mengen zorgt voor binding. Wil je een grove worst gebruik dan een grove plaat en voor een fijne worst een fijne plaat in je worstmolen.
 4. Nu kunnen we de worst gaan vullen. Dit gaat het makkelijkst met een opzetstukje die je vaak bij je gehaktmolen krijgt. Deze kun je er ook los bij kopen of met een speciale worstenvuller die wij ook op onze website verkopen. In de meest basic versie kan het ook met een trechter en duwen maar dit is niet echt ideaal.
 5. Knoop de worsten met het touw dat in je pakket zit. Je kan ervoor kiezen om de darm helemaal te vullen en dan te knopen of worstje voor worstje. Onze voorkeur gaat naar worst voor worst, zo krijgen wij ze het allermooist.
 6. Hang de worsten 24 uur te drogen op een koude plek. Liefst een gekoelde ruimte maar een koude schuur in de winter doet ook zijn werk. Blijf het liefst onder de 7 graden.

Afbeelding: worstenvuller. Bekijk hier deze machine + andere worstmaak materialen.

De zelf gemaakte rookworst roken

Nu kunnen we de worst gaan roken, je hebt hier een rookkast voor nodig, anders wordt het een beetje lastig. Het roken kan op heel veel verschillende manieren en elke rookkast is weer anders. Zelfs het weer is van invloed. Vroeger hadden wij een slagerij en als de wind verkeerd stond dan 'sloeg de rook erin' en ging het hele feest niet door. Hieronder vind je dus één methode waarbij we er vanuit gaan dat je een 'thuis rookkast' hebt maar er zijn veel mogelijkheden. Houd je worsten vooral goed in de gaten en neem af en toe een kijkje.

 1. Kies je rookhout: Eiken doet het goed bij rookworst maar je kan eigenlijk alle soorten wel gebruiken. Omdat we koud gaan roken kan een beetje zaagsel ook geen kwaad om ervoor te zorgen dat het gaat smeulen.
 2. Maak een vuurtje in je rookkast. Je gaat koud roken (onder de 30 graden) dus probeer om geen vlam te krijgen maar echt allen rook en smeulen. 
 3. Rook de worsten ongeveer tussen de 1 à 3 uur of als je een sterke rooksmaak wilt nog wat langer.
 4. De worsten zijn nu gerookt maar nog niet klaar om te eten. Ze moeten nog wel gegaard worden in de pan. Houdt hiervoor 20 minuten wellen aan op 78 à 80 graden. De kerntemperatuur moet 78 tot 80 graden worden.
 5. Je kan de rauwe rookworsten (al wel gerookt) ook eerst bewaren in de vriezer en later koken voordat je ze gaat eten.

Hulp bij het maken van verse rookworst

Kom je ergens niet uit of heb je nog andere vragen over worst maken? Neem gerust contact met ons op!

Boek over rookworst maken

Worst maken is best lastig wil je meer leren over het maken van worst? Lees dan eens de worstbijbel van Meneer Wateetons. Of bezoek eens een goede workshop bij Meneer Wateetons.

Andere worstsoorten maken?

We hebben ook artikelen geschreven over het maken van:

Bestel het rookworst pakket!

Nu je ons recept goed hebt doorgenomen ben je er helemaal klaar voor! Jij kan aan de slag om je eerste rookworst te maken. Bestel hier je rookworstpakket en ga direct aan de slag.

Video: Zelf rookworst maken

Bekijk in de Youtube Video van Nick Toet hoe je een rookworst maakt met ons rookworstpakket.